В случай че ипотечният ви кредит е поне на 2-3 години, а лихвите ви са от порядъка на 5-6% (а дори и повече), то добре е да се зачетете в следващите редове и препоръката на водещ консултант на пазара.

Справка от Българска народна банка сочи, че в края на октомври средните лихви по ипотечните кредити са 4.62% за левовите заеми, до които населението все по-често прибягва. И ако това са средни нива за пазара, то следва да е ясно, че голяма част от банките предлагат кредити на нива, започващи от 4 и под тази граница лихви.

Затова препоръката на специалистите е да се обърнем към банката ни, а впоследствие и към конкурентна институция, за да можем да оптимизираме месечните си плащания.

Българинът прибягва все по-често до предоговаряне на кредита си, заяви за Profit.bg Тихомир Тошев, управител на Кредит Център.

В случай че кредитът е изтеглен в последните 2 години, следва да е ясно, че лихвите оттогава до днес са се понижи с почти 2 процентни пункта.

Гледайки рекламите в интернет и по телевизията, българите все по-често се допитват до обслужващата ги банка за предоговаряне на кредита им. При положение че не получат изгодно предложение, те се насочват към друга банка, откъдето получават предложение и съответно рефинансират заема си.

Кредитният консултант посочва, че в последните 6 месеца общо 15% от сделките са именно за предоговаряне на кредити.

„Този процес ще продължи, тъй като на пазара винаги ще има по-агресивни банки, които ще предлагат по-добри условия от останалите. Това е добре дошло и за потребителите, които по този начин могат да намалят месечните си вноски", според Тошев.