Какво да не правите преди и след тегленето на ипотечен кредит?

9984
Какво да не правите преди и след тегленето на ипотечен кредит?

Пазарът на недвижими имоти в страната се стабилизира и дори цените започват леко да се повишават, като за първите шест месеца на годината са нараснали в големите градове средно с между 5 и 15% на годиша база. Наблюдава се сериозно повишение и при броя на сключените сделки.

В среда на най-ниски лихви по ипотечните кредити от над десет години насам, както и най-голяма достъпност на имотите за същия период, хората все по-често се замислят за теглене на ипотечен кредит с цел покупка. Лихвите по ипотечните кредити в момента са при нива от около 7% средно спрямо такива от над 10% преди шест години.

Преди да прибегнете до тази стъпка обаче, както и след като изтеглите кредита, има определени неща, които е добре да не правите. Ето и някои от тях.


Какво да не правите преди тегленето на ипотечен кредит?

1. Теглите друг кредит

Това е една от най-честите и най-скъпо струващи грешки на бъдещите кредитополучатели. Дали ще си купите автомобил на лизинг, ще вземете друга стока на изплащане или ще си направите кредитна карта, това може да е меча услуга, ако възнамерявате да теглите ипотечен кредит.

Банката разглежда вашия разполагаем доход, като взема под сериозно внимание наличните ви задължения. Колкото по-големи и краткосрочни са те, толкова повече се намалява месечният ви разпологаем доход и можете да бъдете отхвърлен.

Добре е, преди да прибегнете до искане на ипотечен кредит, да приключите краткосрочните си задължения, за да увеличите шанса си да ви го отпуснат.

2. Сменяте работата си

Банките искат да са сигурни в дохода ви и поради тази причина често изискват работна история от няколко месеца (обикновено шест месеца). Тези срокове могат да варират различно при различните банки, но е добре да сте сигурни, че имате поне 6 месеца назад на дохода си, който да докажете.

В тази насока е добре да не сменяте работата си преди да изтеглите ипотечен кредит.

3. Не смятате всички такси и комисиони

Отпускането на ипотечен кредит е съпътствано със значителни по обем такси и комисиони, както и застраховки, които формират годишния процент на разходите.

Някои хора гледат само нивото на лихвите и не преценяват правилно реалната цена на кредита, което често води до невъзможност да го покриват.

4. Не представяте всички налични доходи

Възможно е да имате допълнителни доходи и активи под формата на доходи от наем, дивиденти или друга дейност. Ако разполагате с акции, пробвайте да ги представите на банката, за гаранция. Колкото повече източници на доход докажете, толкова по-големи са шансовете да ви бъде отпуснат кредита.

5. Не кандидатствате за предварително одобрение

По-добре е, вместо да си мислите, че ще получите кредит и да си търсите подходящ имот, първо да минете през банката за предварително одобрение, за да не се окажете в неприятната ситуация, когато намерите подходящо жилище, да осъзнаете, че няма да ви отпуснат кредит.

6. Не сравнявате офертите на пазара

Това, че сте получили предварително одобрение от дадена банка, не ви обвързва с нея. Проучете всички оферти на пазара, защото ще сте обвързан да плащате твърде дълго време и трябва да сте сигурни, че сте намерили най-изгодната за вас оферта.

7. Подмамвате се от екзотични предложения

Ако нещо звучи прекалено хубаво, за да е истина, то помислете пак. Конкуренцията на пазара не позволява една банка да предложи лихви и условия значително по-изгодни от останалите.

Проучете хубаво всичко и не забравяйте, че това, което трябва да имате предвид, е годишният процент на разходите, а не обявеното ниво на лихвите от дадена финансова институция.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg