Първа инвестиционна банка (ПИБ) е №1 по новопривлечени депозити в лева, евро и други валути за 2010 г., сочат изчисления на Profit.bg на база данни от Българска народна банка.

Както ви информирахме по-рано през месеца, Топ 5 се допълва от Обединена българска банка (ОББ), Централна кооперативна банка (ЦКБ), Пощенска банка и Корпоративна търговска банка.

Депозити в лева:

Седем от трезорите в страната успяха да привлекат по над 100 млн. лв. спестявания от домакинствата през 2010 г. Начело е ПИБ, следвана от ОББ, Пощенска Банка и Уникредит Булбанк.

Към клуб 100 млн. лв. можем да добавим и ЦКБ, Банка ДСК и КТБ.

Депозити в евро:

Близо 60 на сто от новите депозити в евро на населението през изминалата година са направени в ПИБ. Следват КТБ и Инвестбанк, също привлекли по повече от 100 млн. лв.

Депозити в друга валута:

Знаем, че част от банките в страната предлагат екзотични депозити. Лидери по този показател за 2010 г. са ПИБ, Българо-Американска Кредитна Банка (БАКБ), КТБ, ОББ и МКБ Юнионбанк.

Ръст от 3.2 млрд. лв.

Само за последната година населението в България спести рекордните 3.2 млрд. лв. От тях 2.057 млрд. лв. са новите спестявания в лева, 850 млн. лв. е еквивалентът на депозитите в евро и 293 млн. лв. - в други валути.