Централната банка на Канада днес завиши основната си лихва от рекордно ниското й ниво, информира Bloomberg. Това е първата страна от групата Г-7, която завишава лихвата си от глобалната рецесия през миналата година. От банката съобщават, че по-нататъшните повишения ще бъдат обмисляни съгласно бъдещия растеж на икономиката в Канада и в останалия свят.

Основната лихва днес беше завишена до 0.5% в сравнение с 0.25% преди това. Повишението беше очаквано според проучване на Bloomberg News сред икономисти. Това беше първото увеличение при управителя на банката Марк Карни, както и първото увеличение от юли 2007 г.

От банката заявяват, че икономическият ръст на страната и инфлация са в рамките на очакваното напоследък, докато световното икономическо възстановяване е все по-неравномерно.

Икономиката на Канада нарасна с 6.1% на анюализирана основа през първото тримесечие, което е два пъти повече в сравнение с тази на САЩ.

От централната банка прогнозират, че инфлацията ще надхвърли таргета от 2% през следващата година. Местната икономика е достатъчно стабилна, за да надделее над опасенията, че дълговата криза в Европа ще доведе до световен икономически спад, според анализатори.

Канада трябва да вдигне лихвата си без да се бави, заявиха на 26 май от Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Организацията прогнозира, че страната ще оглави Г-7 по ръст на икономиката през тази година с 3.6-процентно нарастване на икономиката.

Централната банка на Канада обяви през април, че инфлацията в страната ще е малко по-голяма от 2-процентния й таргет в следващата година. Инфлацията се ускори до 1.8% през април в сравнение с 1.4% през март.