УниКредит Булбанк предоставя на своите клиенти възможност да теглят без такса пари от банкоматите на банката в чужбина, стана ясно на проведена днес пресконференция на банката.

Премахването на обичайната такса за ползване на банкомат в чужбина влиза в сила от днес и от него ще могат да се възползват всички потребители на предлаганите от банката дебитни карти - Maestro, Visa, Visa Electron и Master Card, обявиха още от банката.

"Изчисленията ни показаха, че средно за едно тримесечие нашите клиенти осъществяват около 13 хиляди тегления на банкомат в чужбина, а общата стойност на изтеглените пари за периода е около 5.5 млн. лева. При стандартна такса от 2.5 евро плюс 1% от теглената сума това означава, че на всеки 100 евро изтеглени в чужбина, са се падали около 3 евро такса", обясни г-жа Славка Вълкова, председател на изпълнителния комитет на банките-членове на Виза Европа в България и директор "Карти" на УниКредит Булбанк.

Държавите, в които картодържателите на банката ще могат да теглят пари без такси, освен България, са общо шестнадесет - Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Украйна, Босна, Хърватия, Сърбия, Словения, Турция, Австрия, Германия и Италия.

Мрежата от банкомати в тези страни на звената на италианската банка възлиза общо на над 15 хиляди, съобщиха от банката. Към момента банкоматите на територията на страната ни възлизат на 525.

От банката представиха и някои правила, които картодържателите могат да следват с цел защита на личните си данни и предпазване от злоупотреби.

В България случаите на такива са все още малко, като в процентно изражение са под средните в Европа и САЩ, коментираха от банката. По около 30-40 злоупотреби се наблюдават на тримесечие, което е все още един нисък процент на фона на броя на тегленията. Въпреки това обаче, за да си спестят неприятности, картодържателите могат да спазват някои елементарни правила на поведение, според г-жа Вълкова.

Картата е препоръчително да се ползва лично и да не се предоставя на други лица, дори и на членове на семейството, препоръчват от УниКредит. Не бива да оставяте картите си без надзор или на публични места.

Възможно е при плащане в търговски обекти да Ви изискат документ за самоличност, като сте длъжни да го предоставите.

При пътуване в чужбина е добре да вземате с вас само тези карти, които възнамерявате да ползвате.

При теглене от банкомати се опитвайте да закривате набирането на ПИН-кода, за да се защитите от евентуален запис на камера на цифрите му.

Абонамент за SMS при известяване на всяка транзакция е друг начин да следите дали друго лице на ползва вашата карта.

Банките полагат значителни усилия за превантивни мерки, повишаване на сигурността на транзакциите и предотвратяване на злоупотреби, като в тази насока те си обменят и информация при подозрения за злоупотреби, заяви г-жа Вълкова.