Осем двустранни споразумения между България и Катар бяха подписани в първия ден на визитата на министър-председателя на Катар шейх Хамад бин Джасим бин Джабр ал-Тани. Те са в областта на земеделието, здравеопазването, културата и инвестициите.

Като доказателство за сериозните си намерения Катар влага 200 млн. долара в Българската народна банка. Средствата са гаранция за инвестициите, които Доха ще направи в рамките на една година.

„Вашият премиер е човек, който знае какво иска. Не ни остави на мира. Но точно това ми харесва”, каза на пресконференция след разговорите премиерът на Катар. Той подчерта, че именно оперативността и яснотата, с които са набелязани сферите на сътрудничество, са накарали правителството на Катар да изпрати свои специалисти за определяне на основните проекти за реализация.

Министър-председателят Борисов съобщи, че българските фирми вече са започнали да подписват договори и реално да изнасят продукция. Разработен е и график между двете страни за практическа реализация на постигнатите договорености.

„Ще се опитам да убедя всички в Катар, че има една държава – България, в която ще могат да инвестират. Надявам се да дадем тласък на развитието на нашите взаимоотношения. Ние сериозно желаем това”, заяви шейх Хамад бин Джасим бин Джабр ал-Тани.

Проектите, за реализацията на които двете делегации разговаряха, бяха скоростният път Русе-Свиленград, софийското метро, летището в Балчик, кетърингът и обслужването на „Катар Еъруейз” и др.

Обсъдени са и предложения за изграждане на смесени предприятия в областта на животновъдството, здравеопазването, туризма.

„Бихме искали да докажем, че имате дългосрочни партньори, на които можете да се опрете. Ние усетихме сериозността и отговорността във Вашата работа”, обърна се шейх Хамад бин Джасим бин Джабр ал-Тани към премиера Борисов.

Двамата посочиха, че на утрешната среща с премиера на Турция Тайип Ердоган ще обсъждат възможността за реализация на съвместни проекти. Като подчерта ролята на етническата толерантност, министър-председателят Бойко Борисов посочи, че в условията на финансово-икономическата криза, завладяла света, бизнесът трябва да работи. „Трябва да текат потоци от товари, които да носят приходи в хазните на всяка една държава. Тогава ще се увеличат и пенсиите, и заплатите”, подчерта българският премиер.

Министър-председателите на България и Катар осъдиха случващото се в Сирия. Те подчертаха, че първото условие, за да се намери решение на кризата, е да се спре избиването на хора. „Изходът е сирийското правителство да се вслуша в гласа на мъдростта. Трябва да се стигне до такъв изход, който ще бъде приемлив от страна на сирийския народ”, подчерта министър-председателят на Катар.

Темата ще бъде обсъждана и на днешната среща между премиерите Борисов, Ердоган и шейх Хамад бин Джасим бин Джабр ал-Тани, която ще се проведе в резиденция „Евксиноград” край Варна.