Кей Би Си (KBC) Банк Лимитед-Белгия отправя търгово предложение към останалите акционери на ТБ Стопанска и Инвестционна Банка АД (

) на цена от 110.34 лв., съобщи БФБ.

Броят на акции, обект на търговото предложение, е 150 950. Срокът на предложението ще е в сила 28 дни, считано от датата на публикуване в два централни ежедневника.

Брой на акциите, притежание на предложителя (пряко и чрез свързани лица) 5 269 772, или 75.58% от капитала.

Предложителя ще поиска незабавно отписване на ТБ Стопанска и Инвестиционна Банка АД-София от регистъра на публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа , воден от КФН.

Също така на 18 декември 2007 г. международната рейтингова агенция Fitch Ratings определи рейтинг на Стопанска и инвестиционна банка 'А-' и стабилна перспектива.

Индивидуалният рейтинг отразява цялостното състояние и напредъка на СИБАНК, както и пълната подкрепа, която банката предстои да получи, при необходимост, от страна на мажоритарния си акционер - белгийската КВС Банк НВ (АА-). Присъждането на инвестиционен рейтинг от клас „А" се явява високо признание за извоюваните позиции, модерното управление и отличните резултати на банката.

Съществено в него е и отражението на активната роля и подкрепа, която притежаващата повече от 75% от капитала на СИБАНК -КВС Банк, вече оказва в ежедневната ни банкова дейност.

Следва да бъде отбелязано, че така определеният рейтинг „А-„ на СИБанк надвишава рейтинга на Република България (ВВВ) и се явява рейтинг от най-горен клас, какъвто Fitch Ratings досега е определила само веднъж на друга институция в Република България, съобщават от институцията.

Основният капитал на банката е 6 972 056 лв., разпределен в същия брой акции с номинал от 1 лев.

Последната сделка по позицията е на цена от 112 лв. за акция.