KBC се възползва от опцията squeeze out

540
KBC се възползва от опцията squeeze out

Мажоритарният собственик на СИБанк KBC първи ще се възползва от опцията squeeze out, която залегна в последните измененията на Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК). Той отправи ново търгово предложение към миноритарните акционери от 110.34 лв. за акция.

Обект на търговото предложение са 23 311 лота. KBC притежава пряко 77.41% от капитала на банката, а Цветелина Бориславова 22.25%.

Така броят на акциите, притежание на предложителя по силата на сключено акционерно споразумение със Цветелина Бориславова, пряк собственик на 1.55 млн. акции от капитала на дружеството са 6.95 млн. акции или 99.67%.
Предложението за изкупуване е регистрирано в Комисията за финансов надзор на 14 април.

Съгласно разпоредбата на чл. 157 а, ал. 7 от ЗППЦК, акционерите са длъжни да продадат своите акции на предложителя в едномесечен срок от публикуване на предложението, без да е необходимо тяхното съгласие.

Акциите, които не са продадени в този срок, се смятат за притежание на KBC към момента на изтичане на срока.

Повече за измененията в ЗППЦК и опциите, защитаващи интересите на мажоритарните и миноритарни акционери в публичните компании, може да прочетете тук.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg