Кеш от банкомата или плащане с карта в магазина: кое е по-добре?

16848
Кеш от банкомата или плащане с карта в магазина: кое е по-добре?

Характерно за летния сезон е както увеличаването на разплащания с карти в търговските обекти и тегленето на пари от банкомат, така и увеличаването на измамите с банкомати и дебитни карти.

Затова най-сигурният начин да се предпазим от посегателства върху нашите финанси е закриването с ръка на екрана на банкомата, когато теглим пари, както и избирането на добре охранявани банкомати за теглене на средства. Това коментира в интервю за БТА Венцислав Георгиев, старши мениджър "Картови разплащания" в търговска банка.

През летния сезон, както и около Коледа и Нова година покупките, направени с картови разплащания, се увеличават с около 30 процента; това лято тенденцията се запазва, заяви Георгиев.

Картите масово се използват в търговските обекти, които предлагат хранителни стоки - в период на криза именно стоките от първа необходимост са най-купувани, посочи експертът. В хранителните вериги броят на транзакциите е най-голям, макар и за по-малки суми, но пък обемите на разплащания непрекъснато се увеличават, добави той. Все повече с карти се пазарува и в магазините за черна и бяла техника, както и в големите вериги за дрехи и обувки, показват данните на фирмите за картови разплащания.

Въпреки, че използването на дебитни карти в търговските обекти се увеличава, все още тегленето на пари от банкомат превишава многократно директното разплащане с карта, посочи Георгиев. ПОС терминалите в търговските обекти са от 20 до 30 пъти повече от банкоматите в страната, но хората все още предпочитат да изтеглят и да разполагат с парите си кеш, добави той.

Важно е да се знае, че докато в търговските обекти при разплащане с дебитна карта не се удържа такса, то при теглене на пари от дебитна карта от ПОС терминал в банков клон таксата е по-висока, отколкото при теглене от банкомат, посочи Георгиев.

Затова експертът не препоръчва този вид теглене на пари. Банките са сключили договори с фирмите за картови разплащания и поддържат банкомати именно, за да избегнат струпването на хора в банковите офиси с цел теглене на пари, коментира специалистът.

Добре е при теглене на пари от банкомат клиентът да търси машина, обслужвана от банката, защото редица банки или нямат такси при теглене на средства от клиенти с техни карти, или пък таксите са значително по-ниски, отколкото при теглене на пари от друг банкомат.

През лятото са зачестили случаите на измами с банкомати и банкомат карти, констатира Венцислав Георгиев. Докато предишни години обаче измамниците са се опитвали да проникнат в самия банкомат и да достигнат до парите в него, тази година се набляга на монтирането на скимиращи устройства, посочи експертът. Това е така, защото банкоматите и сейфовете в тях, които съхраняват парите, вече са много трудни за пробиване, коментира Георгиев.

Колкото и познато да звучи, закриването с ръка на екрана на банкомата, докато въвеждаме РIN кода си, остава най-сигурният начин да се предпазим от измами, заяви експертът. Дори и на банкомата да има скимиращо устройство, информацията, получена от него, не би била достатъчна, ако не се знае РIN кодът на картата и така измамникът няма как да тегли от нея, категоричен е Георгиев.

Банкоматите, монтирани към клонове на банки, в молове или големи търговски обекти, са по-надеждни за теглене на пари. На такива места обикновено има монтирани камери за видеонаблюдение, а често и постоянна охрана, а от друга страна преминава постоянен поток от хора и би било трудно измамници да поставят скимиращо устройство, коментира Венцислав Георгиев.

Най-рисковите банкомати са тези, които се намират в големите курорти по Черноморието, смята експертът. Ако все пак се усъмним, че дебитната ни карта може да е била обект на посегателство, трябва веднага да се обадим в Call центъра на обслужващата ни банка или на телефони, посочени на самия банкомат, от който сме теглили пари и да поискаме блокиране на картата, съветва специалистът.

От банката могат да проверят последните направени от наше име транзакции и така можем да се уверим дали наистина някой е теглил неправомерно пари от сметката ни. Старата карта се блокира и се издава нова с нов PIN код. Обикновено по-голяма част от обажданията на клиенти със съмнение за измами с картите им се оказва "фалшива тревога", но има и редица случаи на реални посегателства, коментира Георгиев.

Има и друг вариант на действие при картови измами и при него си сътрудничат всички банки - ако някой съобщи на банка за монтирано скимиращо устройство на даден банкомат, то устройството незабавно се изследва за периода от последното му зареждане с банкноти и се виждат всички карти, с които са теглени средства в проверявания период, посочи Георгиев.

За сигурност на клиентите тези карти се блокират, а притежателите им биват помолени да променят кода си, след което картата се активира отново, обясни експертът.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

SISI
# 0
13:04 | 12 April 2013
аз пазарувам с виза електрон навсякъде в хранителните магазини.За да се уверя че не ми взимат допълнително пари от дебитната ми карта веднага след транзекцията ходех да проверя колко пари ми бяха таксували.Уверявам ви нито стотинка.дебитната ми карта е на първа инвестиционна банка.Ако на всяка транзекция ми взимаха по 15 или 20 стотинки каква ще ми е файдата да пазарувам с тази карта.Не говорете пълни глупости че с дебитните карти се таксува повече отколкото ви струва сметката.проверете първо какви пари е имало и после какви пари са ви удържали след пазаруването.
опит
# 1
14:09 | 14 September 2012
В ОББ АД няма такса за плащане на ПОС в България, независимо дали ПОС терминала е на ОББ или на друга банка, но пък на банкомат таксата е 1 лев за АТМ на друга банка и 50 стотинки на техен..
аз
# 2
10:08 | 22 August 2012
Аз съм на Юнионбанк и те наистина не удържат пари при плащане с карта в магазин. Но за сметка на това като тегля от банкомат таксата ми е 50 ст. за техен и около 1 лв. за чужд. До колкото знам ПИБ нямат такса за теглене от техен банкомат, така че е нормално от някъде да си я взимат...
Важно е да се знае, че докато в търговските обекти при разплащане с дебитна карта не се удържа такса
# 3
21:08 | 9 August 2012
sluchaen, ТЪКМО КОПИРАХ ТОВА ИЗРЕЧЕНИЕ, ПИТАЙКИ ДАЛИ ТОВА Е ИСТИНА .... То, ако беше истина, нямаше да има човек с кеш в портфейла си бе ... Я слезте на земята. Даже не вярвам, че е само 15 стотинки. Т.е. едно пазаруване ще ми излезе с 15 стотинки отгоре, ако платя с карта ?! Аз си мисля, че цената на транзакция е поне минимум 50 да не е и 1 лв. Т.е. ако пазаруваш с карта по магазаините средно на месец ще се набуташ с поне 50 лева, заради "удобството да не носиш кеш в теб, а само карта. За повечето жители на България тия 50 лева са границата между живота и гладната смърт .... !!!!
sluchaen
# 4
10:08 | 8 August 2012
"Важно е да се знае, че докато в търговските обекти при разплащане с дебитна карта не се удържа такса" - ЛЪЖААА..... виж ПИБ - не ги е срам да вземат по 15 ст.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg