Китайският търговец на ориз Лин Чунпиг доведе пиратството в страната си до нови висини – той създаде измислена щатска банка и след това твърдеше, че я е купил.

Чунпиг стана известен през януари, когато обяви, че е купил базираната в Атланта банка Atlantic Bank. Това му донесе престиж в родния град, където му бе даден важен политически пост, а сделката бе описана като „легендарна“.

Той твърди, че е купил банката за 60 млн. долара.

Чунпиг е пренебрегнал факта, че живеем в епохата на интернет и рано или късно някой ще пусне името на банката в Google и няма да открие нищо.

След като китайски репортери не могли да намерят никакво доказателство за съществуване на такава банка, те се обърнали към полицията.

В момента бизнесменът е в ареста по обвинения в измама.

Той бе арестуван в началото на юни.

Това е поредният случай, който показва, че в Китай може да се фалшифицира всичко.

Миналата година в страната бяха затворени 4 фалшиви магазина на Apple, които бяха изкопирани до последния детайл. Много от служителите в тях са мислели, че действително работят за щатската компания.

Този месец властите разкриха фалшив университет. Shandong Institute of Light Industry таксувал студенти по 4 800 долара на година. Измамата станала ясна седмица преди първият випуск да завърши. Студентите са „следвали“ в него няколко години.

От сайта Zinch.com считат, че 90% от препоръките, с които китайски студенти кандидатстват в САЩ са фалшиви.

Но да се върнем на господин Лин и неговата въображаема банка.

Той разказал на журналистите, че преговорите по придобиването й продължили 2 години, затруднени от финансовата криза. Банката имала 85-годишна история и се ръководела от евреи (китайците вярват, че евреите имат по-добри финансови умения от другите раси).

Историята се харесала много в Китай, защото придобивания на щатски компании от китайци намеквали за мощта на Китай и за западащата сила на САЩ.

Чунпиг казва, че е преименувал банката на USA New HSBC Federation Consortium Inc и се похвалил, че вече има привлечени 40 млн. долара депозити и очаква годишна печалба от между 5 и 6 млн. долара.

Когато през март журналисти го разобличили, Чунпиг казал, че е преувеличил малко, за да си създаде добро реноме. Той дори не е банкер и никога не е бил. Занимава се с търговия на ориз.