Опарени от падащите цени, 146-те милиона китайски инвеститори в акции изтеглят средствата си от капиталовите пазари и ги влагат в банкови депозити, което обаче не е непременно добре за банките, информира Bloomberg.

Основният индекс за региона CSI 300 Index е загубил 46% от началото на годината, вследствие на което инвеститорите преместват средствата си от носещите ниска доходност депозити до поискване в срочни депозити, които носят поне четири пъти по-голяма лихва, според Credit Suisse Group AG. По време на двегодишното рали на местния пазар, което приключи през октомври, домакинствата правеха точно обратното, като по този начин намаляваха разходите на банките.

Правителството на страната се опитва да намали кредитирането, за да се справи с инфлацията и китайските банки се сблъскват с по-малки маржове на печалбата, тъй като не могат да компенсират по-високите разходи по депозитите с ускоряване на кредитирането. Спадът на фондовия пазар също така ограничава и продажбата на дялове в договорни фондове, което спъва усилията на банките да увеличат печалбите си от дейности, различни от кредитирането.

Китайските банки предлагат 3.33% годишна лихва по тримесечните срочни депозити и 0.72% лихва по депозити до поискване, които могат да бъдат изтеглени по всяко време. Лихвените проценти по депозитите се определят от централната банка.

Делът на срочните депозити от спестяванията на китайските домакинства, които възлизат на 2.8 трлн. долара, се увеличава всеки месец от началото на годината, като достига едногодишен връх от 63% през май.

Признаците за настъпването на край в промяната в инвестиционната нагласа са малко. Резултатите от последното проучване на Централната банка на Китай, публикувани през юни, показват, че 38% от домакинствата смятат да спестяват все повече средства чрез банкови депозити. За сравнение, отговорилите по този начин са били 35% три месеца по-рано и 25% през третото тримесечие на миналата година.