Ново отношение на клиентите към кредитите - това е една от тенденциите, които кредитният консултант Бест Кредит България очаква през първата половина на 2009 г., съобщиха за Profit.bg от компанията.

Кандидатите за кредити стават все по-дисциплинирани и търсят по-добра предварителна подготовка преди да отидат при даден кредитор, наблюдават от консултанта. Докато допреди няколко месеца хората имаха възможност да подбират от множество оферти, сега осъзнават, че трябва да са добре подготвени и изрядни кандидати, за да получат желаното финансиране.

„Например, все по-често, ако даден клиент е с малък доход, той предпочита първо да започне да се осигурява на по-високи доходи и след като в продължение на няколко месеца има по-големи осигуровки, тогава да кандидатства за кредит, за да бъде от по-добрите кандидати, които банката ще избере", уточнява Пламен Пейчев, управител на Бест Кредит България.

По време на финансовата криза ще се теглят повече заеми за инвестиции, които спестяват разходи на домакинства и фирми в дългосрочен период, очакват от кредитния консултант. В това число спадат различно оборудване за енергийна ефективност за фирмите, икономично отопление за домакинствата и др.

При потребителските кредити все повече хора ще погасяват заемите си предсрочно, отбелязват също от дружеството. Те ще се възползват от промяната в законодателството, приета в края на 2008 г. Чрез освобождаването от наказателни такси, кредитополучателите могат да спестят пари като върнат дълга си наведнъж.

През първите няколко месеца на 2009 г. банките ще запазят консервативната си политика при отпускането на кредити, която се наложи през изминалите 4-5 месеца. Предпазливостта на кредиторите ще се изразява в намаляване броя на кредитите. Това е така заради поскъпването на ресурса за кредитиране, привличан от чужбина, и ограниченото му наличие на международните пазари в условията на световна финансова криза. Тази тенденция е особено валидна за ипотечните кредити, заради по-големия им размер спрямо потребителските.

От друга страна консервативната политика на банките ще продължи да се проявява и в завишените изисквания спрямо кредитополучателите - те ще изискват по-голям процент на самоучастие, по-високо ниво за остатъчен доход, по-взискателни ще бъдат при проверка на платежоспособността на клиентите си.

От консултанта смятат, че все повече инвеститори в недвижими имоти ще се опитат да привлекат клиенти като им предлагат гъвкави схеми за финансиране. Очаква се през първата половина на 2009 г. по-големите и утвърдени строителни предприемачи да намерят начин да договорят финансиране за клиентите си „на груб строеж", което да надхвърля обичайните за момента 60-70%.

По отношение на финансирането на фирми наблюденията на кредитния консултант показват, че популярността на европрограмите ще расте през следващата година. Поради завишените изисквания за отпускане на бизнес кредити в последните месеци, фирмите ще гледат на европейските фондове като добра алтернатива за реализиране на инвестиционните си планове.

Компаниите ще възполват от възможността да получат от 30% до 65% от стойността на инвестицията си под формата на безвъзмездна субсидия.