Европейската централна банка (ЕЦБ) няма отново да повиши водещата лихва до юли, следвайки стабилна линия на затягане на паричната политика, за да може едновременно да контролира инфлацията и да стимулира икономическия растеж, сочи публикувано днес проучване на Ройтерс.

Нито един от анкетираните миналата седмица 76 икономисти не очаква увеличаване на лихвата на заседанието на Управителния съвет на ЕЦБ на 5 май. Само 17 от участниците в изследването прогнозират вдигане на лихвата спрямо сегашното й равнище от 1.25 процента преди следващото тримесечие.

Повече от половината - 44 от 76 анализатори - са посочили, че ЕЦБ ще предприеме действия през юли, като вдигне основната лихвена ставка с още 25 базисни пункта. На 7 април 30 от 62 анкетирани икономисти са прогнозирали, че следващото увеличение ще бъде през юли.

ЕЦБ първа от четирите водещи централни банки вдигна този месец рекордно ниската си водеща лихва - с 25 базисни пункта до 1.25 процента, припомня Ройтерс.

Според проучването банката ще продължи постепенно да затяга политиката си с подобни увеличения всяко тримесечие до средата на идната година.

Източник: БТА