Спестяванията на българите в банкови депозити са гарантирани от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) до размер 196 000 лева. Покритието важи за влоговете на един човек, в една банка. Това е важно условие, когато наличните ни надвишават покритието. Трябва да се знае, че разпределянето на сумата в много сметки в една финансова институция от едно лице не е предпоставка за запазване на богатството, защото при настъпване на събитие влоговете на вложителя се сумират и биват покрити до 196 000 лева.

Въпреки ангажимента на ФГВБ да е гарант на доверието към банковата ни система, има някои положения, които попадат извън обхвата на фонда. Предоставената по-долу информация е извадена от официалния сайт на ФГВБ, където всеки заинтересован може да се запознае със структурата и функциите на фонда, както и да намери отговори на най-често задаваните въпроси.

Кои влогове не се гарантират от ФГВБ?

Изключени по закон от гаранция са привилегированите влогове, т.е. влоговете с индивидуално договорени по-добри лихвени условия от тези, които банката публично предоставя на и прилага към вложителите си.

Извън обхвата на гаранцията попадат и вложенията на банките и финансовите институции, застрахователите, пенсионните и осигурителните фондове - с изключение на фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване, инвестиционните посредници и дружества, гаранционните фондове (включително ФГВБ), държавата и държавните институции, и общините.

Не подлежат на гаранция влоговете и на акционери в банката с повече от 5 на сто участие, на членове на управителните и контролните органи и одиторите на банката, както и на техните съпрузи и роднини по права и по съребрена линия до втора степен включително.

Влоговете, свързани с „пране на пари", също са изключени от гаранцията, ако титулярът им е осъден с влязла в сила присъда

Какви влогове гарантира ФГВБ?

ФГВБ гарантира влоговете на граждани и фирми в български левове и в чуждестранна валута.

Влогове са всички парични средства по банкова сметка от всякакъв вид, открита на името на едно или повече лица (срочни и безсрочни влогове, разплащателни сметки, сметки по дебитни и кредитни карти). Гаранцията на влоговете се отнася също и за кредитните салда, които банката по закон или по договор е задължена да изплати на клиентите си.

Фондът е гарант и по „промоционални депозити", доколкото това отново не са влогове с индивидуално договорени лихви, а продукти, които банките публично предлагат на потенциалните и настоящите си вложители.

Акумулираните във ФГВБ средства до април 2011 година достигат 1.3 млрд. лева. Инвестиционният портфейл на фонда е разпределен по равно между ДЦК (651.75 млн. лева) и депозити (651.92 млн. лева). Съотношението в края на 2010 година бе 727.96/372.16 млн. лева, в полза на инвестираните средства в държавни ценни книжа.