Общо 26 банки по света управляват активи за повече от 1 трилион долара, става ясно от изследване на SNL Financial към 31 март 2015 г.

Четири от петте най-големи банки в света са китайски, като начело е Industrial & Commercial Bank of China с 3.45 трилиона долара активи.

Следват China Construction Bank с 2.8 трилиона долара и Agricultiral Bank of China с 2.7 трилиона долара активи под управление.

Bank of China се нарежда на пето място, като е изпреварена от HSBC, която е единствената банка извън Китай в топ 5 с активи за 2.669 трилиона долара.

Кои обаче са институциите, представени и у нас?

Френската БНП Париба се нарежда на 7-а позиция с 2.5 трилиона долара. У нас активите на трезора възлизат на 848 млн. лв., с което се нарежда на 21-о място при най-големите банки в България.

Сити Банк присъства у нас чрез клона си в София и активи за 855 млн. лв., но в глобален план Citigroup е на 13-а позиция с активи за 1.8 трилиона долара. Още една френска банка – Societe Generale, попада в топ 20 (18-а позиция с активи за 1.5 трилиона долара).

У нас Сосиете Женерал Експресбанк е осмата по големина банка с активи за над 5.1 млрд. лв. Тя е една от трите банки в страната, чиито активи под управление растат с повече от 1 млрд. лв. за последните 12 месеца, изчисли Profit.bg

Сред останалите банки от топ 100, представени в България, личат имената на ING Банк и Уникредит Булбанк, чиито компании майки са съответно на 23-о и 27-о място в света.

Вижте още: Колко спечели твоята банка за първите шест месеца на 2015 г.

Най-голям брой представители в топ 100 имат банките в Китай – 16, следвани от САЩ и Япония с по 12 и 8, докато Великобритания, Франция и Германия са с по 6 участници.