Двамата най-известни банкери в страната събират над 75% от гласовете на участниците в анкета на Profit.bg.

Лидерската позиция е за Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк, за когото са гласували 55.22 на сто от анкетираните.

Председателят на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова е с 20.39% от гласовете,



докато трети се нарежда Асен Ягодин, член на УС и изпълнителен директор на Пощенска банка, с 6.58%.

Изпълнителният директор на Първа инвестиционна банка Васил Христов и Мария Русева, която доскоро заемаше поста зам. главен изпълнителен директор и заместник председател на Управителния съвет на Сосиете женерал Експресбанк, допълват челната петица.

Припомняме, че Русева вече е главен изпълнителен директор на Сосиете Женерал Сърбия.

Отговорът "Друг" е посочен от над 11% от участниците.

Справка на Profit.bg сочи, че двете най-големи банки у нас по размер на активите си – Уникредит Булбанк и Банка ДСК, управляват повече от 25 млрд. лв., равняващи се на около близо 30% от активите на банковата система в страната.

Те са и най-успешните трезори от гледна точка на финансовите си резултати, като към 30 юни Банка ДСК отчита печалба от 162.756 млн. лв., докато положителният финансов резултат на Уникредит Булбанк е 154.85 млн. лв.

В челото по печалба са още Пощенска банка с 47.4 млн. лв., Райфайзенбанк и Обединена Българска банка, приключили второто тримесечие на плюс от 34.58 млн. лв. и 34.53 млн. лв.

Вижте още: Кои от 100-те най-големи банки в света са представени у нас?