На банковия пазар тази година се очакват сериозни сътресения, свързани със спада на активността в сферата на сливанията и придобиванията (М&А), мъртъв сезон за първичните публични предлагания (IPO), затягане на регулациите, а също и възможни понижаване рейтингите на водещи инвестиционни банки.

На финансовите компании ще им се наложи да се избавят от редица непрофилни активи и да търсят нови източници за попълване на капитала. Най-добре в тези условия ще се чувстват JP Morgan, Goldman Sachs и Deutsche Bank, съобщава Bloomberg, цитиран от РБК Daily.

Заради ръста на разходите по привличане на финансиране и затягането на регулациите през 2011 г. инвестиционните банки вече отрязаха от балансите си 7% от общия обем активи, а в следващите две години ще съкратят активи за балансиране на риска с още 10%, или 1 трлн. долара, показва доклад на Morgan Stanley и Oliver Wyman.

Да се компенсират разходите в M&A сферата и операциите на пазара на акции, изглежда също няма да стане: комисионните на банките за първото тримесечие са паднали до най-ниското си ниво за последните три години от 15.9 млрд. долара. Активността в сферата на IPO е напълно замразена, обемът на сделките е паднал на 70%, до 14.3 млрд. долара, изчислява Ernst & Young.

Ако горепосочените факти се отразят негативно на всички големи финансови институции, то решението на рейтинговите агенции за преразглеждане на рейтингите на банките в посока на понижение може да засегне само някои. През февруари Moody’s заяви, че може да преразгледа рейтингите на 122 финансови организации, в това число и 17-те най-големи инвестиционни банки. Понижението, ако такова наистина последва, че се случи не по-рано от май.

Банките, чиито рейтинги ще бъдат понижени, рискуват да се сблъскат с ръст на цената на заемите и необходимост от увеличаване на обезпечението при операции с партньори. Понижение на рейтинга с един пункт ще принуди до банката да плащаза покриване на гаранции и обезпечения 12 млрд. долара, а с два пункта - повече от $ 20 млрд.

Това ще провокира преход на клиенти към по-силни играчи. И победители в това сражение ще станат американските JP Morgan и Goldman Sachs,както и германската Deutsche Bank.

Ако Moody’s изпълни заплахата си, то рейтингите на JP Morgan и на най-голямата банка по активи в Европа Deutsche Bank ще бъдат понижени до А2, а на Morgan Stanley, Citigroup и Bank of America до А3- две нива над нивото „боклук“.

Победители ще бъдат JP Morgan и Goldman Sachs, които ще останат с относително висок рейтинг, докато в списъка на губещите ще попаднат Citi, BofA и Morgan Stanley“, коментира анализаторът от Sanford C. Bernstein & Co Бред Хинтц.