Вчера новият управител на Българска народна банка Димитър Радев внесе в Народното събрание предложения си за избиране на подуправители на централната банка.

Ето кои са те, заедно с кратка биография и най-важните им задачи през идните години:

- Калин Христов, подуправител, ръководител управление „Емисионно“. Христов изпълнява и в момента тази длъжност;

- Нина Стоянова, подуправител, ръководител управление „Банково“. Понастоящем главен юрист на БНБ;

- Димитър Костов, подуправител, ръководител управление „Банков надзор“. Понастоящем подуправител, ръководител управление „Банково“.

Калин Христов

Той е подуправител на централната банка от 23 октомври 2009 г. насам. Ползва се с добра репутация и е добре позната личност в банковите среди.

По-важните изпълнени задачи под негово ръководство са: реорганизиране на наличното-парично обращение в страната и въвеждането на съвременни изисквания в съхранението и обработката на банкноти и монети чрез изграждане на Касовия център на БНБ, както и създаването на съвместно дружество между Печатницата на БНБ и френското дружество François-Charles Oberthur Group.

Нина Стоянова

Тя работи в БНБ от началото на трудовия си стаж през 1994 г. Тя е назначена за юрисконсулт в дирекция „Правна“ през 1994 г., а през 2006 г. преминава специализация в дирекция „Правни услуги“ на Европейската централна банка. От януари 2007 г. е главен юрист на централната банка и директор на дирекция „Правна“.

Димитър Костов

През април 2011 г. Костов е преизбран за нов 6-годишен мандат от Народното събрание. От средата на юни 2014 г. той изпълнява длъжността подуправител, както на управление „Банково“, така и на „Банков надзор“.

Ето и какви са основните дейности на трите управления:

Управление „Емисионно“

В рамките на Управление „Емисионно“ ежедневно се управляват международни валутни резерви за над 37 млрд. лв. То отговаря за националната парична единица, изработването, пускането на банкноти и монети, както и стабилността на валутата ни.

Управление „Емисионно“

То упражнява надзорни функции спрямо платежните системи, платежните институции и дружествата с електронни пари.

Управление „Банков надзор“

Тук като че ли предстоят най-сериозните реформи. През 2016 г. следва да се направи преглед на активите на банковата система, стрес-тест и цялостна оценка на финансовия сектор в страната.

Предстои въвеждането и прилагането чрез съответния национален закон на Директива 2014/59/ЕС за създаване на рамка за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

Новата функция по възстановяване и преструктуриране на банки, която БНБ ще поеме, ще и даде възможност за разрешаване на кризи.