Коледните и новогодишните празници са свързани с допълни разходи, които натоварват семейния бюджет. Това провокира голяма част от българите да посегнат към външно финансиране, за да посрещнат празниците.

Стоковите кредити и бързите заеми в последните няколко години се превърнаха в популярна алтернатива на банковите заеми, особено когато потребителите кандидатстват за сравнително малки суми, посочва вестник "Стандарт".

"Традиционно с наближаването на коледните и новогодишните празници българите купуват повече стоки на изплащане, като обикновено през месец декември отчитаме двоен ръст на продажбите", посочва Ралица Захариева, мениджър "Маркетинг и комуникации" в БНП Париба-Лични финанси.

Същата тенденция отбелязват и от компанията за бързи заеми Easy Credit. "По традиция декември е силен месец за потребителското кредитиране. Клиентите търсят пари назаем заради по-високите разходи покрай празничното пазаруване, покупката на подаръци и сметките за ток и отопление.

За тази година все още нямаме точни данни, но последното тримесечие на миналата година, в което влиза и декември, формира около 30% от продажбите ни за цялата година. Очакванията ни за тази година са сходни", коментира Ина Илиева, директор "Корпоративни отношения" в компанията.

Официалната статистика на БНБ също потвърждава коледния наплив към бързи заеми. През последните три години последното тримесечие на годината неминуемо е носило ръст в кредитирането спрямо предходните три месеца.

Така обемът на изтеглените бързи заеми се увеличава в края на годината с 3.75% през 2010 г. (+28.4 млн. лв.), с 6.6% през 2011 г. (+53.1 млн. лв.) и с 5.44% през последното тримесечие на миналата 2012 г. (+44.4 млн. лв.). На този фон през първото тримесечие на посочените години размерът на отпуснатите заеми неминуемо отчита спад.

С други думи, хората теглят заеми по празниците, чието изплащане започва веднага, след като подаръците под елхата бъдат разопаковани. "Тук е мястото да посъветвам клиентите да кандидатстват за потребителски кредит, само ако са сигурни, че няма да имат затруднения при покриването на вноските", добавя Ралица Захариева.