Колко депозити са застрашени при фалит на банки

2971
Колко депозити са застрашени при фалит на банки

Всички влогове до 196 хил. лв. ще бъдат напълно гарантирани при евентуален фалит на банка. Това предвиждат промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките, приети вчера от Министерски съвет.

Промяната се прави заради нова директива на Европейския съюз за гарантиране на депозитите. До 31 декември 2010 г. всички държави в Евросъюза трябва да въведат фиксиран гарантиран размер на депозитите от 100 000 евро.

Колко обаче са депозитите на физически лица у нас над тази сума?

Общо 4445 са депозитите на домакинствата у нас за суми над 200 хил. лв., сочи справка на Profit.bg.

Те са за общо 2.487 млрд. лв., което представлява 9.74 на сто от спестените пари от населението към 30 юни 2010 г., равняващи се на 25.538 млрд. лв.

Нека припомним, че в края на август спестяванията вече са 26.73 млрд. лв., но данните за количествените категории на депозитите са статистика, излизаща на три месеца.

Големите депозити (над 200 хил. лв.) са най-много в евро (1.4 млрд. лв.), следвани от тези в лева и други валути - 906 млн. лв. и 178 млн. лв.

За 2010 г. 26-те банки у нас, чиито депозити са гарантирани от Фондът за гарантиране на влоговете в банките са внесли 179.6 млн. лв., спрямо 169 млн. лв. за година по-рано.

Очаква се през следващата година вноската на банките да се увеличи, за да може да се гарантира евентуалният фалит на българска банка.


Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg