Успехът на банките до голяма степен се определя от разпознаваемостта на марката, предлаганите продукти, но също така от служителите и клоновата й мрежа.

Днес екипът ни преброи броя на офисите, клоновете и филиалите на десетте най-големи банки в страната (по размер на активите си към 30 септември 2012 г.).

Очаквано или не, двете най-големи банки в страната Уникредит Булбанк и Банка ДСК разполагат с по 65 клона и офиса в столицата.

Третата най-развита клонова мрежа имат от Обединена Българска банка (53), докато Първа инвестиционна банка, отскоро заела третата позиция по размер на активите си в страната, и Пощенска банка имат по 51 броя.

С два по-малко са клоновете на Райфайзенбанк, докато Централна кооперативна банка е с 40. От своя страна, SG Експресбанк има 31, а Банка Пиреос е с 30 броя.

Най-слабо развитата клонова мрежа измежду големите банки има Корпоративна Търговска Банка, чиито акционери вчера взеха решение за увеличение капитала на банката именно заради очакваното й развитие през идните месеци и години.

Справката на Profit.bg посочи, че десетте най-големи трезора в България имат общо 444 клона, офиса, финансови центъра и филиала в София.

Десетте най-големи банки в страната управляват активи на стойност 61.6 млрд. лв. или 77% от съвкупните на банковата ни система.

Трезорите от топ 10 са реализирали 466.133 млн. лв. печалба към деветмесечието на 2012 г., което представлява над 92.5% от общия финансов резултат на представените у нас банки.