По последни данни на Българска народна банка, в страната ни има издадени близо 910 хил. кредитни карти. У нас има 5693 банкомата и точно 75 788 ПОС терминала.

Днес обаче ще се спрем на няколко интересни факта за картите и банкоматите, но в световен мащаб, представени ни от SkimProt, българска компания, предлагаща защитен стикер за нашите карти. Вижте ги:

Първите кредитни карти са направени от хартия и са с лимит от 300 долара.

Първата компания, използвала пластмасова кредитна карта, е American Express, през далечната 1959 г.

Всяка секунда в света има над 10 000 транзакции, направени с кредитна карта.

Ако всички кредитни карти на земята се поставят една след друга, то дължината им ще бъде близо 145 000 километра и ще могат да обиколят земята 3.5 пъти.

Първите 2 цифри от идентификационния номер на картата, които служат за пазаруване в интернет, изобразяват индустрията, от която е създадена картата. Ако номерът започва с цифрите 1 или 2, тя е била издадена от самолетна компания, 3 е цифрата на American Express и Diners Club. Цифрите 4 и 5 са за останалите банкови институции, като 4 е за Visa, а 5 е за MasterCard, 6 е за ритейл магазини, 7 е за бензиностанции, 8 за мобилни оператори и последната цифра 9 – за национални инициативи.

През далечната 1950 г. Diner’s Club се превръща в първата компания, която предлага кредитна карта, която може да се използва в няколко локации. Първоначално е приемана само в 14 ресторанта в Ню Йорк, но въпреки това само през първата година са издадени повече от 20 000 карти.

Идеята за Diner’s Club всъщност идва от основателя на фирмата Франк МакНамара, който седейки в ресторанта, осъзнава, че е забравил портмонето си и няма пари в брой.

Магнитната лента, като носител на информация, е разработка на IBM от 1960 год. Американското правителство провежда търг за защитен носител на информация за банковите им карти. В момента магнитните ленти могат да се прочетат и от глава на обикновен касетофон или четец, който струва 20 лв.

Идеята, зад която са обединени Visa и MasterCard, е на всеки човек да му бъде издавана една карта, с която да може да се разплаща в целия свят. Затова и са направили стандарти, по които работят всички банкомати и ПОС-терминали.

В света има над 2.2 милиона банкомата или по един банкомат на всеки 3000 души.