Колкото повече – толкова повече. В случая с банките това наистина е така, особено ако изходим от предлаганите условия за откриване, поддържане и закриване на фирмените сметки в десетте най-големи банки в страната.

Голяма част от тях предлагат такса от 10 лв./месечно на юридическите лица (фирмите) за поддръжка на фирмените им сметки*.

Или иначе казано – фирмите плащат по около 120 лв./годишно за това, че ползват услугите на определена банка. Тук, разбира се, не влизат таксите за преводите, които клиентите им осъществяват.

Справка на Profit.bg показва, че най-ниска месечна такса предлага СИБАНК – 6 лв./месечно, при положение че месечното извлечение бъде изпращано по имейл, докато при Сосиете Женерал Ескпресбанк и Банка Пиреос месечните такси за поддържане на сметките са по 8 лв.

Стандартно таксите за откриване на фирмена сметка са около 10 лв., но в Пиреос Банк цената за това е 20 лв.

Закриването на сметката също не е безплатно, като таксите също могат да достигнат до 20 лв. Подобни суми се събират от клиентите на Сосиете Женерал Експресбанк и СИБАНК, или иначе казано - от банките с най-ниски месечни такси.

Следва да се има предвид, че част от банките дори ще вземат повече от 10 лв. месечна такса за поддържане, например 15, при положение че средномесечното ви салдо е под минималното.

Банките в страната предлагат по-ниски такси и комисиони в случаите, когато фирмите използват електронните им услуги и не желаят да получават информация за операции и салда на хартиен носител.

Съвет: процентът на избор на банка за фирмената ни сметка не трябва да се ръководи само и единствено от близостта на кредитната ни институция. Внимателно преценете таксите и комисионите плащания, както за поддържане на сметката ви, така и за междуфирмените плащания.

* Използвани са тарифите на банките, публикувани на корпоративните им сайтове.