Един от най-проницателните инвеститори в света залага 5 млрд. долара от парите на акционерите в неговата компания, че финансовата система на САЩ няма да изпадне в колапс, пише AP.

Компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc. обяви вчера че ще инвестира най-малко 5 млрд. долара в Goldman Sachs Group Inc., което представлява огромен вот на доверие за една от оцелелите компании в кредитната криза.

В добавка към привилегированите акции на стойност 5 млрд. долара, Berkshire също така ще получи варанти за закупуването на обикновени акции на стойност 5 млрд. долара. От Goldman също така обявиха вчера, че ще наберат 2.5 млрд. долара от публично предлагане на акции.

Новината оскъпи значително акциите на Goldman Sachs и индексните фючърси в следборсовата търговия, след като преди това Dow Jones беше записал трицифрен спад във втора поредна сесия.

Инвестицията ще бъде второто голямо навлизане на Бъфет на Уолстрийт.

В края на 80-те години на миналия век, Berkshire Hathaway инвестира в Salomon Brothers Inc. Бъфет става временно изпълняващ длъжността председател през 1991 г., когато компанията има проблеми със закона и й помага да постигне споразумение с правителството преди да освободи поста през 1992 г. Salomon по-късно е продадена на компанията, която в момента е Citigroup Inc.

Инвестицията на Бъфет идва два дни, след като Goldman Sachs и Morgan Stanley, последните две независими банки на Уолстрийт, получиха одобрение от Федералния резерв да променят статута си и да станат банкови холдингови компании.

Превръщайки се в търговски банки двете институции ще избегнат съдбата на Bear Stearns и Lehman Brothers, като получат по-голям достъп до федерални заеми и възможността да изградят стабилна депозитна база.

Привилегированите акции на Berkshire ще носят на компанията 10% дивидент, докато вариантите ще позволят закупуването по всяко време в следващите пет години на обикновени акции на обща стойност 5 млрд. долара на цена от 115 долара за брой.

Акциите на Goldman се оскъпиха с 4.27, или 3.5%, до 125.05 долара за брой в редовната сесия вчера и с още 9.70 долара, или 7.8%, до 134.75 долара за брой в следборсовата търговия след съобщението за инвестицията на Бъфет.

Акциите на Morgan Stanley поскъпнаха с 91 цента, или 3.4%, до 28 долара за брой в редовната сесия и с още 2.97 долара, или 10.6%, до 30.97 долара за брой в следборсовата търговия.

Morgan Stanley получи своята финансова инжекция в понеделник, съгласявайки се да продаде 20-процентен дял за повече от 8 млрд. долара на най-голямата японска банка Mitsubishi UFJ Financial Group Inc.