Камарата на представителите и Сенатът в Конгреса на САЩ днес одобриха най-значителното увеличение на регулацията над щатските банки от Голямата депресия насам, поставяйки нови ограничения върху най-големите банки в страната, затягайки контрола на Федералния резерв и въвеждайки нови защити за потребителите.

Огромният законодателен пакет е триумф на усилията на администрацията на президента Барак Обама да наложи контрол на Уолстрийт, след като финансовата криза тласна икономиката на страната на ръба на разрушението през септември 2008 г.

Новите изисквания налагат на банките считани за прекалено големи, за да фалират, да наложат нови ограничения по отношение на капитала и ливъриджа, дава възможност на правителството да провежда безпрецедентни одити на програмите за кредитиране на ФЕД, както и еднократен одит на програмите за спешно реагиране.

В пакетът е включено и така нареченото „правило на Волкър", на името на бившия председател на ФЕД Пол Волкър, което ограничава високорисковата спекулативна търговия на банките за собствена сметка (proprietary trading).

Според новите правила банките големите банки също така ще трябва да се освободят от мажоритарните си дялове в хеджфондове и компании за дялово инвестиране, като ще имат право да притежават не повече от 3% от капитала на даден фонд. Инвестициите на големите банки в хеджфондове и компании за дялово инвестиране няма да могат да надхвърлят 3% от обикновените акции, но на големите банки могат да бъдат отпуснати до седем години, за да се съобразят с новите правила.

Проектозаконът включва и една спорна мярка, която изисква големите банки да отделят определени подразделения за търговия с деривативни инструменти в отделно капитализирани филиали.

Пакетът има за цел да ограничи и конфликтите на интереси като забранява на големите банки да залагат срещу ценните книжа, обезпечени с облигации и други пакетирани ценни книжа, които продават.

Според новия закон ще бъде създадено Бюро за финансова защита на потребителите, което ще разполага с годишен бюджет от 850 млн. долара.

Законодателите от Камарата на представителите и от Сената също така се споразумяха да наложат такси на големите банки, които да покрият разходите по проектозакона, в това число 3 млрд. долара, които да бъдат използвани в помощ на безработните, които могат да загубят жилищата си. Нов съвет за финансова стабилност ще изготви структурата на таксата, а Федерланата корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) ще събира сумите от най-големите финансови институции.

Крайният вариант на проектозакона трябва да бъде одобрен както от Камарата на представителите така и от Сената в общо гласуване насрочено за вторник. Лидерите в Конгреса очакват окончателният вариант на проектозакона да бъде одобрен от Конгреса и да бъде изпратен на президента Обама преди 4 юли.