Korea Development Bank (KDB), банката, която има желание да закупи дял от щатската инвестиционна банка Lehman Brothers Holdings Inc., планира да се превърне в третата най-голяма банка в Азия в следващите пет години, според CEO-то на финансовата институция Мин Сунг, предава Bloomberg.

Мин, чиято държавна банка ще бъде приватизирана от южнокорейското правителство до 2012 г., обаче не коментира засега напредъка на преговорите с Lehman. Акциите на щатската компания се обезцениха с 13% в Ню Йорк вчера, след като анализатори прогнозираха още по-големи отписвания на активи и по-малки продажби.

Заедно с нашата приватизация, ние активно ще си проправим път към чуждестранните пазари, за да стартираме като глобална корпоративна и инвестиционна банка, е заявява Мин пред банкери на семинар в Сеул. Като се има предвид големината и ограничената рентабилност на местния пазар глобализацията на KDB е задължителна, според него.

В края на 2007 г. активите на KDB възлизат на 146.9 трлн. вона (133 млрд. долара), а акционерният капитал на 21.7 трлн. вона. Печалбата на KDB за 2007 г. възлиза на на 2.52 трлн. вона, или 2.37 млрд. долара, което представлява малко повече от половината от 4.2-та млрд. долара печалба на Lehman за същата година.

Най-голямата банка по активи в САЩ - Citigroup Inc., вчера падна до четвърто място по пазарна стойност като част от разместванията в световния ред в банковия сектор, породени от най-лошата криза на жилищния пазар в страната от Голямата депресия насам. Финансовите институции са отчели повече от 500 млрд. отписвания на активи и загуби от началото на ипотечната криза, като Citigroup заема първото място в тази класация с 55 млрд. долара загуби.

На 23 август, месец след като бе нает да подготви KDB за първично публично предлагане на акции, Мин обяви, че напрежението на световните кредити пазари му предоставя възможност да разшири дейността на банката а в чужбина.

Industrial & Commercial Bank of China Ltd миналия месец надмина базираната в Лондон HSBC като стана най-печелившата банка в света. Китайската банка отчете 65-процентен ръст на печалбата за първото полугодие на 21 август.

От основния финансов регулаторен орган в Южна Корея вчера отправиха отново предупреждение към KDB да не закупува Lehman, чиято пазарна стойност е паднала със 78% през тази година.

От Merrill Lynch & Co. обявиха, че Lehman може да отчете загуба в размер на 6.50 долара на акция, което е повече от предварително очакваната за третото тримесечие загуба от 3.94 долара на акция. Анализаторът на Oppenheimer & Co. Мередит Уитни пък смята, че Lehman може да отчете 4 млрд. долара отписвания на активи за третото тримесечие.

От Lehman са подновили преговорите с KDB относно капиталова инжекция в размер на до 6 млрд. долара, предаде Sunday Telegraph на 31 август, без да се позовава на конкретни източници.

KDB иска да закупи 25% от Lehman Brothers и иска гаранция, че в последствие това би позволило да увеличи дела си в щатската банка до 49%, според публикация в корейската преса.

Lehman и KDB все още не са сключили сделка, тъй като двете страни не могат да постигнат съгласие относно стойността на щатската банка, заяви Мин на 2 септември.