Коя е най-старата банка в света?

3568
Коя е най-старата банка в света?

Банка Monte dei Paschi в Сиена, създадена през 1472 г., е най-старата действаща и до днес банка в света.

Когато за пръв път отваря врати под името Monte Pio, тя е по-скоро заложна къща, ориентирана предимно към финансова помощ за по-низшите класи. 1472 г. не е била особено добър период за региона от икономическа гледна точка. След реформите от 1568 г. и 1624 г. дейността на Monte Pio се приближила повече към класическото банкиране.

През 1624 г. банката сменя името си на Monte dei Paschi, както е известна и до днес. В същата година гранд дукът на Тоскана Фердинанд Втори обезпечава депозитите на гражданите в банката с приходите от държавните пасища в Марема (парцели, познати като Paschi в името на банката).

Постепенно банката разгърнала операциите си и извън Тоскана. По време на обединението на италианските провинции тя вече била сред най-стабилните финансови институции в Италия.

Първоначално тя оперира само в две провинции (Сиена и Гросето). В този период банката се разраства и отваря клонове в Емполи, Флоренция, Перуджа, Неапол и Рим. Има участие и в основаването на Banca Toscana.

През 1936 г. Monte dei Paschi официално получава статут на обществен кредитор и приема нова харта, която (след малки промени) е в сила и до днес.

В период 1946 г. и 1989 г. банката консолидира дейността си в цяла Италия и отваря клонове във световните финансови центрове Ню Йорк, Сингапур, Франкфурт и Лондон.

В период 1990 – 1994 г. финансовата институция е първата в Италия, която диверсифицира в сектора на застраховането чрез звеното MontePaschi Vita. Тя стъпва на пазара на взаимните фондове чрез Ducato Gestioni и заздравява позициите си на пазара на сердносрочните и дългосрочните кредити с придобиването на Mediocredito Toscano и на Националния институт за селскостопански кредити (Istituto Nazionale per il Credito Agrario). Последният е включен в MPS Banca per l’Impresa.

В този период Monte dei Paschi придобива и контролни пакети в банки в Белгия, Швейцария и Франция.

През 1995 г. дейностите се разделят в две институции - Fondazione Monte dei Paschi di Siena и Banca Monte dei Paschi di Siena. Първата се концентрира над дейности като хуманитарна помощ и подпомагане на научни изследвания и програми, свързани с образованието и изкуствата в региона на Сиена. Втората е самата банка и предшественик на MPS Group – в нея се консолидират всички дейности, свързани с финанси, застраховане и кредитиране.

На 25 юни 1999 г. банката се листва на борсата в Милано.

След листването си в периода 2000 – 2005 г. институцията предприема амбициозна програма за разрастване, като по-важните стъпки от нея са:

- придобива регионални банки със затвърдени позиции като Banca Agricola Mantovana;

- създава дъщерни компании в стратегически сектори като Consum.it (потребителски кредити), MPS Leasing and Factoring (парабанков сектор), MPS Finance (инвестиционно банкиране), MP Asset Management SGR (управление на активи), MPS Banca Personale;

- въвежда програма за отваряне на нови клонове с цел достигане на 2 000 клона до 2006 г. - придобива 55% от Biverbanca (700 служители, 105 клона в 7 провинции) – банка, фокусираща се над дребните и средните предприятия. Тази година Monte dei Paschi придоби Banca Antonveneta.

Днес банката е един от лидерите по пазарен дял в Италия и има около 1 900 клона на територията на страната. От юни 1999 г. акциите й се търгуват на италианската фондова борса, от септември 1999 г. са включени в индекса S&P/MIB.

По последни данни печалбата на базираната в Сиена банка нараства с 28%, до 332 млн. евро през второто тримесечие на годината, в сравнение с 260.2 млн. евро година по-рано. Нетните приходи от лихви скачат също с 28%, до 909.7 млн. евро. Банката също така е спечелила 198 млн. евро от продажбата на Banca Depositaria.

Още по темата:

Печалбата на италианската Monte Paschi скача с 28% през второто тримесечие

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...