Средногодишната инфлация за 2015 и 2016 г. ще бъде съответно -0.3% и 0.7%. Тази прогноза направи в свой анализ Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, по време на практическия бизнес форум MySuccess.bg in Finance, организиран от списание Enterprise.

Така трайно установяване на положителни стойности ще могат да се видят през втората половина на следващата година. Това означава, че макар и много бавно периодът на много ниска инфлация и дори на спад в цените наближава края си.

Индексът на потребителските цени (ИПИ) ще остане на отрицателна територия през по-голямата част от тази година. В края на 2016 г. се очаква той да достигне ръст на годишна база от 1.2%.

„Според прогнозите на икономическия екип на УниКредит едва в началото на 2018 г. ръстът на цените ще се доближи до препоръчителните за българската икономика стойности на инфлацията от около 2.5-3% на годишна база“, обясни Кристофор Павлов.

От гледна точка на икономиката продължаващият вече втора година спад в цените не е добра новина най-вече защото затруднява процеса на възстановяване.

Три четвърти от спада на цените през последните две години се дължи на външно определяните цени на горивата и храните (59% на енергията и 17% на храните). Те обаче със забавяне се отразяват на всички стоки и услуги.

„Допълнителен фактор, задържащ на ниски нива индекса на потребителските цени през последните две години, е, че икономиката продължава да работи значително под пълния си потенциал вече шеста поредна година“, коментира още главният икономист на УниКредит Булбанк.

Суровият петрол тип брент ще достигне 65 щатски долара за барел в края на 2015 г. и 75 щатски долара за барел година по-късно, показва анализът на банката.

В същото време при курс от 1.05 щатски долара за едно евро в края на тази и 1.10 съответно в края на следващата година, цените на транспорта ще продължат да имат негативен принос към общото ценово равнище през оставащите месеци до края на 2015 г. Те обаче ще започнат да имат умерен положителен принос към общото ценово равнище от началото на 2016 г.

Един от факторите за повишаване на цените ще бъде възстановяването на заетостта, което ще продължи и през тази година, макар и с малко по-скромни темпове в сравнение с 2014 г.

Понижаването на курса на еврото, от своя страна, може да оказва ефект в посока нагоре на цените на електрониката и стоките за бита, които идват от Азия и традиционно се заплащат в щатски долари, като очакванията са повишение да има и при редица базисни суровини.