Банките в Европа са с лихвен спред под 2% и ситуацията при тях, свързана с печалбите, изглежда много по-притеснителна, в сравнение с тази у нас, коментира Кристофор Павлов, главен икономист в УниКредит Булбанк, по време на панел „Банки и небанкови институции“ на седмото издание на Шумът на парите.

Стартовата позиция у нас е по-различна. Лихвеният спред е около 5.5%. Освен това банките в България оперират при цена на риска от 2.2%.

Това е вследствие на факта, че правихме малки провизии в тежките години, в момента правим по-големи провизии, когато са по-добри години. Надявам се нивото на провизиите да се намали до 1.5-1.6%.

Ако мигрираме от цена на риска от над 2% към по-ниски нива през следващите две-трети години, то това може да освободи сериозен ресурс. А това е напълно възможно според мен, заяви Павлов.

Банките в момента имат ефективност (разходи към приходи) от 47-48% на консолидирано ниво с големи разлики между отделните банки.

Големите банки могат да намаляват разходите си още. Секторът очевидно има резерви за намаляване на разходите. Един от тези начини е дигитализацията. А намаляването на разходите е основна цел на дигитализацията.

Второто нещо, което преполагам ще създаде по-нататъшна редукция на лихвения спред, е консолидацията. В момента има много малки банки, които са толкова малки, че няма как да се запазят в дългосрочен план, прогнозира банкерът.

През последните десет години ръстът на бизнеса бе толкова мощен фактор в сектора, че дори най-малките банки, които не могат да правят икономии от мащаба, можеха да правят печалби.

Сега ситуацията се променя - поради действието на пазарните сили, поради регулаторите - и малките банки ще бъдат тласнати към консолидация.

Това ще доведе до по-нататъшно свиване на лихвения спред по начин, който едва ли ще нарани печалбите на банките. В момента рентабилността на банките е 8-9%, което далеч не е толкова лошо.

Напълно е възможно тази рентабилност да достигне нива от 10%, дори при успоредно понижение на лихвения спред с един процентен пункт през следващите пет-шет години, завърши Павлов.

Форумът Шумът на парите се провежда със съдействието на основните ни партньори Коника Минолта и Уникредит Булбанк, както и партньорите Алкомет, Девня Цимент, Адмирал Маркетс, Garitage Investment Management, Капман Холдинг, Qatar Airеways, MBL|CBRE, Провидънт Файненшъл, Residential Park Sofia, ЗАД България и Сирма груп Холдинг.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Форумът се провежда с медийната подкрепа на сп. Мениджър, Агенция Фокус, Novini.bg, Fakti.bg, Offnews, Imot.bg, Kaldata, сп. Икономика, Seenews, economic.bg, в. Сега и Enterprise Europe Network