Какъв ще бъде курсът на долара е прогнозата, която в исторически план е най-неуспешна. Това не се е променило много в годините. Шансовете тези прогнози да не се реализират в момента са още по-големи, коментира по време на панел „Банки“ на „Шумът на парите“ Кристофор Павлов, главен икономист в УниКредит Булбанк.

Координацията на централните банки е вече в историята. Това е причината да виждаме пазарът на валути да е толкова волатилен в последните няколко години. Тази волатилност най-вероятно ще продължи и ще се задълбочава, особено спрямо валутната двойка долар-евро, прогнозира Павлов.

В САЩ се върви към нормализация на лихвените проценти, а в Европа за това дори не се говори. Никой не се наеме да каже кога ЕЦБ ще прибегне към нормализиране на лихвите. Да, ще видим по-голяма волатилност. Това е възможност за търговците да правят печалби. Българските компании също се облагодетелстват от тези трендове.

Дигитализацията на банковота дейност не е свързана само с увеличаване на броя на ПОС-устройствата. Почти всяка голяма банка има свой план за дигитализиране на бизнеса си.

Всяка банка преглежда процесите и изискванията, за да дигитализира дейността си. Една сфера, където има сериозен подем, е кредитирането на дребно. Процесът на кредита на дребно стана много по-прост, смята Павлов.

Тези решения се вземат не от машини, но в голяма степен процесът е дигитализиран. Има много процеси в банковата дейност, където процесът продължава да изисква много трудова сила.

Очевидно, е че има много сфери, където има възможности за дигитализиране, опростяване на процеси, намаляване на разходите. Успоредно с това ще виждаме как АТМ-те ще продължават да изместват клоновете.

Не може да се каже дали закон за личните фалити ще оскъпи кредитите. Трябва да се види какво точно ще е законодателството в тази сфера и доколко то ще се прилага. Дали това ще е отворена врата за недобросъвестните длъжници да абдекират от задълженията си? Има много въпроси, на които трябва да се отговори, преди да се обсъжда дали това ще оскъпи кредитите, смята Павлов.

Програмата, както и повече подробности за Шумът на парите могат да се намерят на profit.bg/forum.

Форумът Шумът на парите се осъществява със съдействието на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, Vivacom и Галакси Инвестмънт Груп, както и спонсорите Трейс Груп Холд, София Интернешънъл Секюритиз, ЛУКС ИМОТИ, консултантска къща Амрита, Peugeot и Борика Банксервиз.

Медийни партньори на събитието са fakti.bg, offnews.bg, novini.bg, kaldata.com, imot.bg, economic.bg, сп. Forbes, сп. Икономика, агенция Фокус, pariteni.bg и SeeNews.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.