Европейската централна банка проучва възможностите за изтегляне от употреба на банкнотата с най-голям номинал – тази от 500 евро.

Още през февруари Марио Драги, ръководителят на централната европейска институция, заяви, че тя е много противоричива, предвид на това, че се ползва много активно за криминални действия и финансиране на тероризма.

Вчера Дорис Шнийбергер, ръководител на звеното за валутно управление на ЕЦБ, заяви, че в момента се разглеждат техническите въпроси, свързани с изтеглянето на банкнотата. Дали обаче тя ще се изтегли от обръщение все още не е решено, допълни още Шнийбергер.

„Смятам, че хората все още ползват банкнотите от 500 евро, все още им вярват. Налице е обаче намалено потребление на тази банкнота“, коментира още Шнийбергер по време на форум в Париж на тема „Бъдещето на кеша“.

В допълнение на опасенията за честото й фалшифициране и ползването й по-лесно да се „перат пари“, заплаха пред бъдещето й е и нарастващата роля на електронните пари.

Медийното внимание към най-голямата по номинал банкнота също така инициира намаленото й търсене и ползване в границите на ЕС, коментира още Шнийбергер.

Според прогнози на специалисти, публикувани в немското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung, изтеглянето на банкнотата от 500 евро ще е доста скъпо, като ще струва на ЕЦБ 500 милиона евро.