В световната банкова система се очаква деглобализация, прогнозират Morgan Stanley и консултантската компания Oliver Wyman.

На фона на протекционизма на регулаторите, големите регионални банки получават преимущества. Освен това в отговор на затегнатите регулации и условия за бизнес, финансовите компании по целия свят в близките години ще съкратят обема на активите по своите баланси с почти 2 трлн. долара, което ще доведе до преразпределяне на пазара.

Поради ръста на разходите за привличане на финансиране и по-строгите регулации, през 2011 г. инвестиционните банки вече намалиха своите баланси със 7% от общия обем активи. Според прогнозата през следващите две години те ще намалят рисково-претеглените активи с още 10%. или 1 трлн. долара.

Своите активи ще съкратят и банки, ориентирани към корпоративни клиенти- този показател може да достигне 15% или 900 млрд. долара.

„Това е наистина решаващ момент за инвестиционните и търговски банки. Но пазарът не показва още в каква степен банките ще рационализират своите портфейли, нито промените, които ще настъпят“, коментират от Oliver Wyman и Morgan Stanley.

Ако по-рано водещите банки снемаха част от натиска върху своя бизнес чрез крупни M&A- сделки, сега те са принудени да съкращават сътрудници, да продават активи и дори цели направления в бизнеса.

Например британската RBS възнамерява да съкрати своите активи, претеглени спрямо риска, до 70 млрд. паунда, включително и като се откаже от част от бизнеса си в брокерската дейност и сделките на пазара на акции.

Да се откажат от част от бизнеса си решиха и UBS, Societe Generale, Nomura и Deutsche Bank. В резултат на излизането на различни сегменти на пазара на слаби играчи и влизането на тяхно място на по-развити конкуренти, около 15-20 процента от световния пазар ще бъде преразпределен.

Този процес ще стимулира деглобализацията на пазара на финансови услуги. След кризата регулаторите започнаха да се отнасят с повече внимание към операциите на „дъщерите“ на чуждестранните банки на поверения им пазар. В резултат много банки решиха да се откажат от неключови чуждестранни операции в полза на родния си пазар.

Да се върне към корените си вече реши спомената RBS.