Експозиции на дребно (кредити за физически лица) за общо 917 млн. лв. са под наблюдение, сочат данни на БНБ към 31 декември 2011 г.

Това са рисковите експозиции, при които са налице несъществени нарушения в тяхното обслужване или съществува възможност за влошаване във финансовото състояние на длъжника, което може да постави под съмнение пълното изплащане на задължението.

Обикновено просрочията по главницата или по лихвите в тези случаи са от 31 до 90 дни.

Под наблюдение са жилищни заеми за 575 млн. лв. и потребителски кредити за 342 млн. лв.

Необслужени кредити, или такива при които имаме забава от 91 до 180 дни са 363 млн. лв., от тях 229 млн. лв. жилищни заеми и 134 млн. лв. потребителски.

Търговските банки вече са окачествили като загуба експозиции за 1.884 млрд. лв., или малко над 10 на сто от заетата сума от търговските банки.

Това са заеми, при които поради влошаване финансовото състояние на длъжника се очаква задълженията му да станат несъбираеми, независимо че имат частична възстановителна стойност, която може да се реализира в бъдеще.

Тези заеми не са били обслужвани повече от 180 дни, а длъжникът има траен паричен проблем или е обявен в несъстоятелност.