Кредити за близо 1 млрд. лв. са под наблюдение

1336
Кредити за близо 1 млрд. лв. са под наблюдение

Експозиции на дребно (кредити за физически лица) за общо 917 млн. лв. са под наблюдение, сочат данни на БНБ към 31 декември 2011 г.

Това са рисковите експозиции, при които са налице несъществени нарушения в тяхното обслужване или съществува възможност за влошаване във финансовото състояние на длъжника, което може да постави под съмнение пълното изплащане на задължението.

Обикновено просрочията по главницата или по лихвите в тези случаи са от 31 до 90 дни.

Под наблюдение са жилищни заеми за 575 млн. лв. и потребителски кредити за 342 млн. лв.

Необслужени кредити, или такива при които имаме забава от 91 до 180 дни са 363 млн. лв., от тях 229 млн. лв. жилищни заеми и 134 млн. лв. потребителски.

Търговските банки вече са окачествили като загуба експозиции за 1.884 млрд. лв., или малко над 10 на сто от заетата сума от търговските банки.

Това са заеми, при които поради влошаване финансовото състояние на длъжника се очаква задълженията му да станат несъбираеми, независимо че имат частична възстановителна стойност, която може да се реализира в бъдеще.

Тези заеми не са били обслужвани повече от 180 дни, а длъжникът има траен паричен проблем или е обявен в несъстоятелност.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg