Средата на 2011 г. Държавата е България. Само преди дни две от родните банки смениха собствениците си. Основната цел обаче на всички - стари и нови играчи си остава една - кредитирането.

Малко статистика:

Към края на май 2011 г. банките са кредитирали населението с 18.931 млрд. лв. От тях потребителските заеми са 7.55 млрд. лв., жилищните - 8.74 млрд. лв., а другите - 876 млн. лв.

Най-активни като потребители на ипотечни кредити остават хората във възраст между 26 г. и 35 г., които през месец май са 47.3% от всички кредитополучатели, съобщиха преди седмица от Кредит Център. След тях се нареждат тези от 36 г. до 45 г. (34.1%).

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през месец май е бил 36 860 евро, сочат още данни на консултантите.

Какво трябва да знае всеки кандидат кредитоискател?

Всеки шести ипотечен кредит у нас е с проблеми в погасяването, сочат изчисления на Profit.bg. Ръстът на лошите и преструктурирани кредити е за 26-ти пореден месец. Тъй че, ако не сте убедени в собственото си финансово здраве по-добре не предприемайте действия, за който в последствие може и да съжалявате.

Добрата новина:

Добрата новина е, че на пазара вече стъпиха трайно и продукти с фиксирани лихви, т.е. не можем да очакваме банката да ни съобщи, че от следващия месец ще заплащаме повече по кредита си.

За банковата система:

Нивото на лошите кредити у нас не създава риск за банковата система. Причината е, че българските трезори са натрупали достатъчно капиталови буфери, за да се справят с просрочените заеми. Това съобщи преди време управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров. Т.е. въпреки нивото на проблемните кредити, банките са в добро здраве, тъй като имат достатъчно обезпечения по кредитите си.

Лихвите:

През април т.г. годишният процент на разходите по жилищните кредити в левове спада в сравнение със същия месец на 2010 г. с 1.33 пр.п. до 8.55%, а по жилищните кредити в евро - с 0.79 пр.п. до 8.71%.

Ако все още се чудите...

Да пристъпя ли към тегленето на кредит? Мога ли да си го позволя? Колко ще трябва да плащам? Ако това са само част от въпросите, които си задавате, то добре ще е да прибегнете до професионалист - банкер, или кредитен консултант.