Глобалната финансова криза се усети през последния месец вече осезаемо и в България и обемите на кредитиране в страната значително намаляха. Това коментира председателят на Асоциацията на кредитните консултанти в България Тихомир Тошев. Тошев посочи, че в резултат на прогнозите за задържане на работните заплати и очакванията за увеличение на безработицата, търсенето на кредити, както ипотечни, така и потребителски, е стеснено.

В момента на пазара са останали само клиенти, които разчитат на солидни собствени финанси, или които се надяват чрез кредита да осъществят изгодна сделка, каза Тошев. Към тази ситуация се прибавя и повишеното внимание на банките при отпускането на кредити, както и новите лихвени условия, добави той.

Според Тошев мерките, които предприе БНБ за повишаване на минималните резерви на банките, са ефективни и навременни, но няма да доведат до понижение на лихвените проценти по кредитите, защото в последните месеци се е увеличила значително цената на банковите депозити, която е от определящо значение и за лихвите по кредитите.

Припомняме, през октомври общата сума на активите на банковата система възлиза на 68.6 млрд. лв., информират от БНБ. Неблагоприятната ситуация на международните финансови пазари се отрази на поведението на кредитните институции у нас и в резултат спрямо предходния месец е отчетено свиване на балансовото число на банковия сектор с 1.1%.

Източник: БНР

Още по темата:

Банковата система с 1.2 млрд. лв. печалба за 10 месеца