Кредитите с просрочие от над 90 дни са близо 15%

1742
Кредитите с просрочие от над 90 дни са близо 15%

През последното тримесечие на 2011 г. банковата система успява да съхрани формираните буфери. Натрупаният капиталов излишък се запазва на 2.9 млрд. лв. в края на годината. Нивото на капитала от първи ред и съотношението за обща капиталова адекватност остават високи – съответно 15.74% и 17.53%, информират от БНБ. 

Темпът на нарастване на класифицираните експозиции, както и на тези с просрочие над 90 дни, се забавя в сравнение с предходното тримесечие. Към декември делът на експозициите с просрочие над 90 дни в брутните кредити (без тези за кредитни институции) е 14.93%.

Успоредно с това разходите за обезценка достигат 1.29 млрд. лв., като спрямо края на 2010 г. намаляват с 26 млн. лв. (спад от 2%).

Банковата система приключва 2011 г. с печалба от 586 млн. лв., която, макар и с 30.5 млн. лв. по-ниска спрямо предходната година, осигурява допълнителна капиталова защита. Коефициентът на ликвидни активи за декември е 25.57%. Ликвидните активи регистрират годишен растеж от 1.4 млрд. лв. (9.3%).

Към декември 2011 г. сумата на активите е 76.8 млрд. лв., като в сравнение с края на третото тримесечие нараства с 0.4%, а за една година – с 4.2%. През четвъртото тримесечие паричните средства се увеличават с 4.9%, а портфейлите с ценни книжа, държани за търгуване, и определените по справедлива стойност – съответно с 8.4% и 8.8%.

При ценните книжа на разположение за продажба и при държаните до падеж е отчетено слабо намаление под 2%.

През периода септември – декември 2011 г. брутните кредити (без тези за кредитни институции) нарастват с 1.9% (1.04 млрд. лв.) и достигат 56 млрд. лв. Основен принос за тримесечния растеж имат кредитите на предприятия (771 млн. лв.). В същото време вземанията от кредитни институции отбелязват спад с 10.7%. Намаление е отчетено и при жилищните ипотечни и потребителските кредити (съответно с 0.1% и 1.1%), в резултат от което експозициите на дребно намаляват със 111 млн. лв. В годишен хоризонт брутните кредити (без тези за кредитни институции) регистрират растеж от 4.1% (2.2 млрд. лв.). Отчетено е нарастване във всички сегменти с изключение на потребителските кредити, които спадат с 1.8%.

Динамиката на привлечените средства не води до промяна в техния размер, който остава близък до нивото към края на септември – 65.6 млрд. лв. Намалението на ресурса от кредитни институции е изцяло компенсирано от увеличението при останалите позиции. Депозитната база от граждани и домакинства и от институции, различни от кредитни, продължава да нараства. Към декември е отчетен най-високият тримесечен растеж за 2011 г. на привлечените средства от населението – 4.5% (1.4 млрд. лв.). В рамките на годината привлеченият ресурс се увеличава с 2.6 млрд. лв. (4.1%). В края на четвъртото тримесечие местните източници за финансиране на банковите операции осигуряват 80.7% от общата сума на привлечените средства в системата.

Балансовият капитал през четвъртото тримесечие се увеличава с 2.5% (спрямо декември 2010 г. с 4.1%) и достига 10.4 млрд. лв. Принос за тримесечното нарастване имат доходът от текущата година, емитираният капитал (90 млн. лв.) и премийният резерв (51 млн. лв.).

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас