Кредитите с просрочие от над 90 дни са близо 15%

1704
Кредитите с просрочие от над 90 дни са близо 15%

През последното тримесечие на 2011 г. банковата система успява да съхрани формираните буфери. Натрупаният капиталов излишък се запазва на 2.9 млрд. лв. в края на годината. Нивото на капитала от първи ред и съотношението за обща капиталова адекватност остават високи – съответно 15.74% и 17.53%, информират от БНБ. 

Темпът на нарастване на класифицираните експозиции, както и на тези с просрочие над 90 дни, се забавя в сравнение с предходното тримесечие. Към декември делът на експозициите с просрочие над 90 дни в брутните кредити (без тези за кредитни институции) е 14.93%.

Успоредно с това разходите за обезценка достигат 1.29 млрд. лв., като спрямо края на 2010 г. намаляват с 26 млн. лв. (спад от 2%).

Банковата система приключва 2011 г. с печалба от 586 млн. лв., която, макар и с 30.5 млн. лв. по-ниска спрямо предходната година, осигурява допълнителна капиталова защита. Коефициентът на ликвидни активи за декември е 25.57%. Ликвидните активи регистрират годишен растеж от 1.4 млрд. лв. (9.3%).

Към декември 2011 г. сумата на активите е 76.8 млрд. лв., като в сравнение с края на третото тримесечие нараства с 0.4%, а за една година – с 4.2%. През четвъртото тримесечие паричните средства се увеличават с 4.9%, а портфейлите с ценни книжа, държани за търгуване, и определените по справедлива стойност – съответно с 8.4% и 8.8%.

При ценните книжа на разположение за продажба и при държаните до падеж е отчетено слабо намаление под 2%.

През периода септември – декември 2011 г. брутните кредити (без тези за кредитни институции) нарастват с 1.9% (1.04 млрд. лв.) и достигат 56 млрд. лв. Основен принос за тримесечния растеж имат кредитите на предприятия (771 млн. лв.). В същото време вземанията от кредитни институции отбелязват спад с 10.7%. Намаление е отчетено и при жилищните ипотечни и потребителските кредити (съответно с 0.1% и 1.1%), в резултат от което експозициите на дребно намаляват със 111 млн. лв. В годишен хоризонт брутните кредити (без тези за кредитни институции) регистрират растеж от 4.1% (2.2 млрд. лв.). Отчетено е нарастване във всички сегменти с изключение на потребителските кредити, които спадат с 1.8%.

Динамиката на привлечените средства не води до промяна в техния размер, който остава близък до нивото към края на септември – 65.6 млрд. лв. Намалението на ресурса от кредитни институции е изцяло компенсирано от увеличението при останалите позиции. Депозитната база от граждани и домакинства и от институции, различни от кредитни, продължава да нараства. Към декември е отчетен най-високият тримесечен растеж за 2011 г. на привлечените средства от населението – 4.5% (1.4 млрд. лв.). В рамките на годината привлеченият ресурс се увеличава с 2.6 млрд. лв. (4.1%). В края на четвъртото тримесечие местните източници за финансиране на банковите операции осигуряват 80.7% от общата сума на привлечените средства в системата.

Балансовият капитал през четвъртото тримесечие се увеличава с 2.5% (спрямо декември 2010 г. с 4.1%) и достига 10.4 млрд. лв. Принос за тримесечното нарастване имат доходът от текущата година, емитираният капитал (90 млн. лв.) и премийният резерв (51 млн. лв.).

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg