Кредитите в лева набират скорост през лятото

3030
Кредитите в лева набират скорост през лятото

С допълнителни 5% само за месец е нараснал делът на хората, които са изтеглили ипотечните си кредити в българска валута. Това отчитат в анализите си за месец юли консултантската компания Кредит Център и сайтът www.creditpoint.bg.

Причината, според експертите, се крие в това, че условията по кредитите в лева се подобряват по-бързо, в сравнение с тези по кредитите в евро, както и че при изтеглянето на левов кредит отпада необходимостта от превалутиране на месечната вноска, когато доходите на потребителите са в български пари.

„През последните месеци, когато нашите клиенти трябва да изберат валутата на ипотечния си кредит, изборът им все по-често спира на лева”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център и Creditpoint.bg.


„Освен че няколко банки вече предлагат малко по-ниски лихви по левовите си кредити, на пазара могат да се намерят и оферти с по-висок процент финансиране, ако кредитът бъде изтеглен в българска валута.

В повечето банки пък лихвите по кредитите в лева и евро са изравнени. Всичко това кара потребителите да се спират на родната валута, търсейки максимално изгодния заем”, допълва Тошев.

По думите му юли е бил сравнително активен за пазара на ипотечно кредитиране, което е продължение на тенденцията интересът към ипотечните кредити през лятото на 2013 г. да бъде по-голям спрямо предходните няколко лета.

По данни на www.creditpoint.bg нарастващият интерес към потребителските кредити, започнал в началото на лятото, продължава и през юли и август.

Основният мотив за теглене на потребителски кредити остават належащите ремонти на домовете, следван от рефинансиране на натрупани по-малки задължения, допълване на средства за покупка на недвижим имот, покупка на ново обзавеждане и др.

Очакванията на консултантите е този интерес да се запази и през следващите месеци до края на годината.

През месец юли средният размер на изтеглените кредити за страната в евро е 35 010. Съотношението между българската и европейската валута е в полза на лева – 61% от изтеглените ипотеки, отчитат от Кредит Център.

Кредитите в български пари продължават да набират популярност. През изтеклия летен месец 54 на сто от заемите в столицата са в лева, като в провинцията техният дял е дори по-сериозен.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg