Рекорден спад отбеляза средният размер на отпуснатите кредити в София, където бяха реализирани най-големи обеми, а и цените на жилищата претърпяха най-голяма загуба на стойността си, коментират от Кредит Център в анализа си за изминалата 2009 г.

Основните причини за това рекордно понижение бяха във високата активност на този пазар и то основно в най-ниския ценови сегмент.

Населението на столицата има най-високи доходи, което означава и повече спестени средства за самоучастие и при новите условия на пазара столичани можеха да си позволят да теглят от банките по-малки суми.

За 2009 г. средния размер на изтеглените кредити в София бе 43 665 евро, спрямо 62 529 евро за година по-рано и 48 700 евро за 2007 г.

Най-неосезаемо бе движението в Бургас - малко над 8%. Това се дължи на слабата активност и сравнително затворения пазар. Сходно беше положението и във Варна, където се търгуваха жилища в средния и високия ценови сегмент, тъй като в най-ниския там има предимно панелни жилища, финансирането за които беше по-ограничено.

Финансовата криза засегна най-значително хората с нисък социален статус и тези без сериозна кариера и стабилни лични доходи. Така младите хора между 18 и 25 години почти липсваха в групата на активните кредитополучатели месеци наред.

Процентът на хората под 25 години сред общия брой кредитополучатели за цялото първо полугодие беше под 2%. Ръст отбелязаха запитванията на хората на 45 години, които теглеха заеми, за да осигурят жилища за децата си.

Работещите хора със стабилни доходи останаха най-активните кредитополучатели през цялата година. Далновидни се оказаха хората между 26 и 35 години, които прецениха изгодните условия за покупка най-правилно и бяха активни на пазара, комбинирайки заделени пари в брой и ипотечен кредит в момента, в който кредитната политика се либерализира.

Техният оптимизмът се оказа решаващ и те генерираха най-голям брой успешни сделки през изминалата година.