Увеличава се делът на отпуснатите кредити за оборотни нужди на бизнеса, отчитат от Кредитекс. Кредитиращата компания отбелязва, че заемите с тази цел в нейния портфейл са нараснали с 34% през 2009 спрямо 2008 г.

Повече фирми теглят заеми, за да си осигурят средства за покриване на текущите нужди. За сравнение, в средата на 2008 г. фирмите използват полученото финансиране предимно за разширяване на своята дейност и нови инвестиции (покупка на имоти, машини и съоръжения).

Кредитите с инвестиционна цел сега са по-малко в сравнение с времето преди кризата.

През 2009 се отчита и нарастване броя на фирмите, които са търсили кредити за преструктуриране на финансовите си задължения, заради възникналите по обясними причини затруднения.

Кредитекс отпуска заеми за малък и среден бизнес до 1 млн. лв. срещу ипотека на недвижими имоти в цялата страна. Кредитите нямат ограничение в целта, не се изисква и бизнес план при кандидатстване. Максималният срок за погасяване е до 25 години.

Над 2/3 от отпуснатите заеми на дружеството са за малки и средни предприятия. Средният размер на заемите е около 150 хил. лв.

Кредитекс е част е от групата компании на „Ти Би Ай Файненшъл Сървисиз" (TBI Financial Services B.V.).