Кредитната карта- най-скъпият кредит в момента

1646
Кредитната карта- най-скъпият кредит в момента

Всеки, който има възможност, трябва да се отърве от кредитните си карти, защото това е най-скъпият кредит на пазар в момента. Този съвет даде финансовият анализатор и изпълнителен директор на интернет портал за финансови услуги Иво Димитров.

Ако имате кредитна карта за около 5 000 лв. , 250 лв. е месечната минимална вноска по картата, а при потребителски кредит в същия размер, вноската е приблизително 86 лв., посочи експертът. Той посъветва кредитните карти да се изплатят с потребителски кредит.

От началото на март тази година Централната банка намали провизиите по кредитите, обезпечени с ипотека, което автоматично освободи ресурс на търговските банки и всички те излязоха с оферти по ипотечни кредити, коментира Димитров. Той призна, че трендът на спад на лихвите от април в последните седмици е претърпял лека корекция.

През април имахме оферти за ипотечни кредити в евро на лихвени нива от малко над 6 процента, докато средната оферта в момента за кредити в евро е лихва от около 7.40 на сто, а при левовите кредити, които традиционно са по-скъпи - около 9.50 процента, посочи експертът.

Димитров прогнозира задържане на нива между 7 и 8 процента за еврови кредити. Това е нормалното равнище за пазара в момента, тъй като банките съзнават, че носят по-голям риск, коментира той. Според експерта офертите на банките са по-скоро ценови, но оценката, която правят на всеки клиент, поискал кредит, остава достатъчно сериозна.

Максимум 60 на сто от семейния доход може да е допустимата вноска по всички кредити, които има едно домакинство, трудно може да бъде отпуснат кредит, различен от съотношението 60 към 40 на доходите на домакинството, коментира Димитров.

Добра възможност за обезпечаване при загуба на доход е застраховката кредитна протекция срещу безработица, която предоставят повечето банки. Застраховката предвижда, ако останете без работа, застрахователят да поеме шест месечни вноски по кредита, посочи експертът .

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg