Световните лидери трябва да предприемат координирани действия, за да не допуснат нова спирала на икономическата рецесия, предупреди ръководителката на Международния валутен фонд (|МВФ) Кристин Лагард на годишната икономическа конференция в Джексън хоул, американския щат Уайоминг.

Тя призова страните да започнат принудителна рекапитализация на банковата сфера. "Събитията през това лято показаха, че се намираме в нова опасна фаза. Рискуваме да станем свидетели на дестабилизация на и без това крехкия процес на възстановяване. Затова трябва да действаме сега", изтъкна Лагард. Според нея водещите държави в света трябва да разработят дългосрочни програми за разрешаване на проблемите с дълга. В същото време не трябва да се набляга на извънредни мерки за икономии, тъй като това може да застраши цялата световна икономика, лишавайки я от положителна динамика.

"Макроикономическата политика на страните трябва да се прави, като се отчита подкрепата за нарастването на брутния вътрешен продукт", подчерта французойката. Тя добави, че това трябва да залегне и при разработване на монетарната политика, "защото заплахата от рецесия нахвърля опасенията, свързани с инфлацията". В тази връзка централните банки трябва да прибегнат към "нетрадиционни мерки" за стимулиране на икономиката.

Засягайки в тази връзка проблемите на европейските банки, Лагард ги призова към "съществена принудителна рекапитализация". Френската ръководителка на МВФ смята, че това би могло да става чрез частни канали, в противен случай следва да се използват средствата от държавните фондове в "европейски мащаб".

В конференцията участваше и шефът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, който обаче в изказването си не засегна кризата с дълга в еврозоната, както очакваха участниците във форума. Вместо това Трише наблегна на необходимостта политиката на централните банки да се гради "в зависимост от създалата се ситуация".

Източник: БГНЕС