National Bank of Greece поема дейността на френската Emporiki след сделка за сливане на двете банки, съобщава гръцкият сайт fimes.gr, цитиран от БТА.

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас се е срещнал с шефа на Emporiki, французина Ален Стрюб. Макар официално да бе съобщено, че двамата са разисквали състоянието на банковия сектор в Гърция, достоверни източници твърдят, че те са подписали договор за сливане на двете банки.

Френската Crédit Agricole наскоро закупи на атинската борса на рекордно ниска цена първия пакет акции на Emporiki. Пред гръцкия финансов министър изпълнителният директор на Emporiki заявил, че неговата банка и Crédit Agricole ще участват в преструктурирането на гръцката банкова система.

Анализатори в Атина прогнозират, че настоящата седмица ще е критична за банките в страната, тъй като се очаква сливането на АТЕ bank /Аграрната банка/ с друга банка. Предложения за такова сливание са депозирали Пиреос банк и Юробанк.

Смята се, че за АТЕ банк /Аграрната банка/, както и за Пост банк /Пощенската каса/ с решения най-скоро ще излезе кабинетът в Атина, тъй като и двете са държавни.