България, която е страната членка на ЕС с най-малък бюджетен дефицит, рискува банките й да бъдат повлечени надолу от фискалните прегрешения на съседна Гърция, предупреждават от Fitch Ratings и Capital Economics Ltd, информира Bloomberg.

Почти една трета от българските банки имат гръцки компании-майки, като National Bank of Greece SA и Alpha Bank SA, чиито разходи за финансиране ще скочат след като бюджетният дефицит на гръцкото правителство в размер на 12.7% от БВП доведе до намалявания на кредитния рейтинг на страната. Икономическите ограничения, които предприе Гърция ще намалят печалбите на банките и капитала им, пораждайки финансова нестабилност, която ще се пренесе на Балканите, смятат анализатори.

"Най-вероятният канал на пренасянето на заразата от Гърция към Югоизточна Европа е посредством гръцките банкови подразделения, според Марк Янг от Fitch Ratings. "Проблемите с финансирането и ликвидността на гръцките компании-майки може да се пренесе и върху техните подразделения."

Гръцката дългова криза се отрази сериозно на местните банки. След като намали понижи суверенния рейтинг на страната, на 23 февруари Fitch намали и рейтингите на четири гръцки банки, а Standard & Poor's и Moody's Investors Service дадоха признаци, че могат да последват.

Пониженията на рейтингите могат да означават, че банките майки могат да спестяват средства за местния пазар и да не успеят да заделят средства за балканските си подразделения като ОББ, която е собственост на National Bank of Greece и Юробанк И Еф Джи България, които само частично се финансират от депозити, смятат анализатори.

"Предполагаме, че финансирането на подразделенията ще бъде поставено под все по-голямо напрежение по-късно тази година," казва Нийл Шиъринг от Capital Economics. "Дори и ако гръцките банки продължат с финансирането в краткосрочен план, съществува по-големият риск рецесията напоследък да ги принуди, както тях така и Западноевропейските банки като цяло, да намалят експозицията си в Източна Европа."

Румъния, където около 12% от банките са собственост на гръцки компании майки, също е изложена на риск, казват от Fitch. В по-малките страни в региона, които не са членки на ЕС като Македония, Сърбия и Албания гръцките банки притежават между 15 и 25% от банковата система.

Европейската банка за възстановяване и развитие се опита да убеди западните компании-майки да продължат с финансирането на подразделенията си в региона, за да намалят рисковете от банкова криза.

Това обаче може да се окаже трудно. Гръцките компании-майки могат да се сблъскат с още трудности по отношение на финансирането, тъй като Европейската централна банка се подготвя да ограничи мерките за предоставяне на допълнителна ликвидност.

"Това би могло да ограничи тези банки, а техният достъп до други източници на финансиране също е доста ограничен," заяви главният икономист на ЕБВР Ерик Берглоф миналия месец. "Те могат също така да бъдат принудени да финансират гръцкото правителство, което поражда опасения, че средствата за подкрепа на подразделенията им в региона ще намалеят."

ЕЦБ е на път да се върне към старите правила за предлагането на обезпечение по-късно тази година и гръцките правителствени облигации вече няма да отговарят на изискванията за обезпечение.

Евентуално замразяване на кредитирането ще повлече надолу икономиките от балканския регион, смятат анализатори.

БВП на Гърция ще се свие най-малко с 4% тази година, според Кристиян Келер, икономист в Barclays Capital в Лондон.

България, 10% от износа на която отива за Гърция, ще бъде най-тежко засегната при една по-голяма рецесия в южната си съседка, според Едуард Паркър от Fitch.

Икономическият растеж на Балканите може да не оправдае официалните прогнози, което да се отрази на правителствените финанси. Това, от своя страна, ще постави под натиск кредитните рейтинги, казват от Fitch. Българската икономика ще нарасне с 0.3% тази година, според прогнозите на правителството, докато Паркър очаква свиване.