Ликвидната криза на финансовите пазари в САЩ не е повлияла съществено върху финансирането на малките и средни предприятия (МСП) в страните членки на ЕС. Изводът бе направен по време на среща на Мрежата на европейските финансови институции за подкрепа на МСП (NEFI), която се проведе вчера в София.

Домакин на форума бе Насърчителна банка. В срещата участваха банки за развитие от Германия, Унгария, Италия, Испания, Словения, Австрия и Финландия. Банките за развитие считат, че ликвидната криза би могла да доведе до известно увеличение в цената на заемите за МСП, но то няма да е голямо.

Участниците в срещата обмениха също информация относно своите продукти и програми в подкрепа на МСП. Установено беше, че в повечето страни на ЕС банките за развитие работят по едни и същи програми, но е необходимо те да бъдат приспособени към особеностите на всяка страна и нейната икономика, за да могат да действат ефективно.

На срещата беше представен и проектът за създаването на Българска банка за развитие и дейностите и инструментите, които ще развива и използва. Обсъдена беше също възможността за обмяна на кадри между бъдещата ББР и другите европейски институции.

NEFI e създадена през 1999 г. и в нея членуват 12 банки за развитие от Швеция, Австрия, Финландия, Латвия, Испания, Германия, Италия, Унгария, Франция, Люксембург, Словакия. Мрежата служи като средство за връзка с Европейската комисия и нейните органи.

През последните години банките от организацията са подкрепили и отпуснали около 20 млрд. евро под формата на заеми и гаранции за над 117 000 малки и средни предприятия в цяла Европа.