Корпоративна търговска банка (КТБ) иска да купи банка в Сърбия. Това е заявил председателят на надзорния съвет на българската финансова институция Цветан Василев пред сръбската агенция “Бета”, цитирана от в. Труд.

КТБ желае да разшири дейността си на сръбския пазар, като решение за закупуване на банка в Сърбия ще бъде взето след финализирането на сделката за сръбския завод за стъкло в Парачин.

Във вторник белградският газов монополист “Сърбиягаз” продаде 63.6-процентния си дял от “Сръбска фабрика стакла” на консорциум между българските компании “Рубин” и “Глас индъстри” срещу 35 млн. евро, съобщава агенция “Блумбърг”. Купувачите са мажоритарна собственост на КТБ.

Новите български собственици се ангажират и да инвестират 22 млн. евро след придобиването на предприятието и да поемат дълговете му, които са в размер на 10 млн. евро.

Пред “Бета” Цветан Василев съобщава още, че КТБ проявява интерес към строителство на газова електроцентрала в Сърбия в сътрудничество със “Сърбиягаз”.

Шефът на съседския газов монопол Душан Баятович пък уточнява, че неговата компания планира да си сътрудничи с КТБ в областта на земеделието, енергетиката и финансите. Според него българската банка била готова да финансира както изграждането на нови енергийни мощности, така и на фонд за агропроекти в Сърбия.