КТБ може да финансира Костенец - ХХИ с 10 млн. евро. Това ще се случи, ако акционерите на производственото дружество гласуват на насроченото за 1 март извънредно общо събрание в подкрепа на предложението за сключването на договор за кредит, информират от Костенец ХХИ. Заемното финансиране ще послужи както за погасяване на задължения на дружеството, така и за оборотни средства. Заемът ще бъде обезпечен с ипотеки и залози на активи на дружеството.

Данните от отчета на Костенец - ХХИ към 30 септември 2010 г. сочат, че дългосрочните задължения на дружеството надхвърлят 9 млн. лв. От тях 8.7 млн. лв. са задължения по получени заеми от финансови институции. От другата страна нетекущите активи се изчисляват на малко над 32 млн. лв., където 23.19 млн. лв. са разходи за придобиване и ликвидация на дълготрайни материални активи.

Да припомним, че от Костенец - ХХИ съобщиха през април 2009 г. за изграждането и въвеждане в експлоатация на нова технологична линия, използвана в производството на санитарно-хигиенна хартия, с висока степен на енергийна ефективност.

Оттам уточниха тогава, че технологичната инсталация е съчетана с изграждането на самостоятелна тръба за индустриална газификация и въвеждане в експлоатация на инсталация (газова когенерация), на база два паралелни модула (обща инсталирана мощност 34.6 MW) и последващи бойлерни инсталации за производство на технологична пара, т.нар. комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия.

Идеята е това да обезпечава напълно потребностите на дружеството от електроенергия и технологична пара, както и ще предостави възможност за реализация на излишното количество електроенергия към системата на НЕК.

Тогава от дружеството информираха също така, че осъществената инвестиционна програма е на стойност около 60 млн. лв.

Текущите пасиви на компанията до септември са 18.7 млн. лв., като основната част (11.59 млн. лв.) са задължения към доставчици и клиенти. Задълженията по получени заеми към финансови институции са 1.22 млн. лв., а текущата част от нетекущите задължения е 1.26 млн. лв.

Общо текущите активи на Костенец - ХХИ възлизат на 5.43 млн. лв. От тях вземанията от клиенти и доставчици са за 973 хил. лв. Компанията има запаси от материали за 2.62 млн. лв. и на продукция за 1.29 млн. лв.

Акционерите на Костенец ХХИ ще гласуват на предстоящото извънредно общо събрание и решение за промяна на броя и състава на управителните органи на дружеството. Предложението за одобрение включва промяната на системата на управление от едностепенна, в двустепенна - Надзорен съвет в състав от трима членове и Управителен съвет в състав от три до пет члена.

Да припомним, че в края на 2010 г. станахме свидетели на промени в акционерната структура на публичната компания. Тогава Марица АД се раздели с притежаваните от тях 80 510 акции (34% от капитала) срещу малко повече от 360 хил. лв. Насрещната страна по сделката бе едноличното дружество Телпром.

Също на 27 декември и отново на извънрегулиран пазар има прехвърляне на други 10 338 лота срещу 0.01 лв. всяка. Няколко дни по-рано на регулиран пазар, са изтъргувани 10 359 книжа на Костенец - ХХИ при средна цена 18.085 лв. за лот.

В началото на 2011 г. станахме свидетели пък на прехвърлянето на 47 255 акции на публичната компания срещу 62.083 лв. за лот, или общо за 2.93 млн. лв. Купувачът на 20-те процента от капитала на Костенец - ХХИ е Шийлд Инвестмънт. Продавачът не се споменава.

От Костенец - ХХИ още не са актуализирали информацията си за акционерната структура на компанията, като за основни собственици на капитала се сочат Телпром (34.07%) и АКБ Актив (28.78%).

По информация на в. Дневник, споменатите нови акционери в публичното дружество - Телпром и Шийлд Инвестмънт, са свързани с банкера Цветан Василев, който е и председател на Надзорния съвет на КТБ.

И в двете съобщения за промените в дяловото участие се споменава, че с увеличението в гласовете в общото събрание на акционерите на Костенец-ХХИ се цели придобиване на пряк или непряк контрол върху дружеството. До скоро той бе в ръцете на Николай Банев, който също така непряко контролира и други публични компании, като Елма и Полимери.

Акциите на Костенец - ХХИ още не са търгувани на БФБ-София днес. Същите приключиха вчерашната редовна търговия на ниво от 22.90 лв. за бройка. На тази цена се изтъргуваха 15 книжа.