Корпоративна търговска банка АД пуска на пазара нов безсрочен левов депозит. Той се нарича „Евролев” и е със защитна клауза по отношение на промяна на фиксинга на лева към еврото.

Продуктът, както и условията по него, са нови за българския пазар. Депозитът е левов, но ако настъпи промяна във фиксирания курс на лева към еврото, банката ще превалутира в евро сумата по него, заедно с начислената лихва.

Превалутирането ще се извърши по действащия към момента централен курс – 1.95583 лева за евро. С помощта на тази защитна клауза вложителите елиминират риска от валутна загуба при евентуална промяна на фиксинга на БНБ.

Освен това предимство, вложителите ще спечелят и от сравнително изгодните за безсрочен депозит лихвени равнища. За суми под 5 000 лв. лихвата е 4%, а за тези между 5 000 лв. и 54 999.99 тя е в размер на 5%. Ако сумата на депозита е над 55 000 лв., лихвата става 7%.

Олихвяването на средствата се извършва в края на всяка календарна година. Банката няма да събира такси за откриване и поддържане на сметката по безсрочния депозит „Евролев”, както и за касовото й обслужване.