Управителният съвет на ТБ Корпоративна търговска банка АД взе решение банката да участва при учредяването на акционерно дружество “Литекс Моторс” АД и да придобие дялово участие в “Литекс Моторс” АД в размер на 8% от капитала на това дружеството, който капитал е в размер на 20 млн. лв.

Банката ще придобие 1 600 броя обикновени налични поименни акции с право на глас от капитала на “Литекс Моторс” АД в процес на учредяване, всяка една с номинална стойност от 1000 лева, като “Корпоративна търговска банка” АД придобие горепосочените 1 600 акции от капитала на “Литекс Моторс” АД в процес на учредяване на цена общо в размер на 1.6 млн. лв., т.е. по номинална стойност.

Дружеството ще има за предмет на дейност - проектиране и производство на автомобили, мотори, мотопеди и други превозни средства, внос, износ и търговия с автомобили, мотори, мотопеди и други превозни средства, производство, внос и търговия с резервни части и аксесоари, горива и масла, вкл. на части и автоаксесоари, автосервизна и ремонтна дейност, сглобяване, тунинг, вътрешно- и външнотърговска дейност, транспортна и спедиторска дейност, както и всяка друга дейност, незабранена със закон или подзаконов нормативен акт.

Финансовият резултат на Корпоративна търговска банка АД за първото тримесечие на годината е печалба в размер на 9.13 млн. лв., повишавайки се с близо 74% за година (5.25 млн. лв.).

Постигнатият резултат формира възвращаемост на собствения капитал в годишно изражение от 22.43%, и на активите от 2.13 на сто. Общата капиталова адекватност към 31 март е 13.1 на сто.

Общите нетни приходи от дейността достигат 16.426 млн. лв., което представлява ръст от 74.2% спрямо същия период на миналата година. Административните разходи са в размер на 6.269 млн. лв., а това представлява ръст от 16.2%.

Активите на банката към 31 март 2008 г. са в размер на 1.68 млрд. лв., като отчитат намаление от 89.261 млн. лв. спрямо 31 декември 2007 г. Намалението се дължи на централизирани бюджетни средства в размер на над 180 млн. лв., които са били налични в баланса на банката към края на изминалата 2007 г.