Във връзка с образуваното производство за проучване на евентуално извършено нарушение от страна на сдружение „Асоциация на банките в България" (АББ), изразяващо се в поведение, което има за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар, от Комисията за защита на конкуренцията подчертават, че изпълняват и прилагат правилата на Общността за защита на конкуренцията при тясно сътрудничество както с органите по конкуренция на държавите членки, така и с Генерална дирекция „Конкуренция" на Европейската комисия.

Комисията е обявил и регистрирала случая в Европейската мрежа по конкуренция на 14 юли 2009 г. КЗК ще изчака два месеца, които са необходими за евентуално преразпределение на случая и включването на други ведомства по конкуренция в рамките на ЕС.

От КЗК може да се обърнат към други ведомства, членуващи в Европейската мрежа по конкуренция, за консултации и взаимно предоставяне на информация (включително поверителна), която би могла да се използва като доказателство.

От КЗК информират, че на 15 юли 2009 г. италианският орган по конкуренция заедно с преставители на финансова полиция е претърсил офисите на Мастеркард и осем банки (Banca Monte dei Paschidi Siena, Banca Nazionale del Lavoro, Banca Sella Holding, Barclays Bank, DeutscheBank, Intesa Sanpaolo, ICBPI, Unicredit) поради съмнения за картелно споразумения при пазара на кредитните карти.

На 12 юни 2009 г. антимонополният орган на Словакия е наложил санкция на обща стойност 10 191 800 евро за картелно споразумение между три банки (Slovenska sporitelna, a.s., Ceskoslovenska obchodna banka, a.s.,Vseobecna uverova banka, a.s.).

След приключване на проучването КЗК следва да изпрати окончателния си доклад на Европейската комисия. За тази цел на ЕК се представя резюме на казуса, както и всякакви други документи, посочващи предложената посока на действие. Тази информация може да се предостави също и на органите за защита на конкуренцията на другите държави-членки. По искане на ЕК, органът за защита на конкуренцията, предприел съответните действия, й предоставя други документи, с които разполага, необходими за оценката на казуса. Европейската комисия може да коментира случая в срок от 30 дни.

КЗК напомня също така, че в съответствие с приетата Програма за освобождаване или намаляване на санкции, всяко предприятие може да се освободи напълно или частично от санкция, ако предостави доказателства за участието си в картел.

От Комисията за защита на конкуренцията подчертават, че са независим административен орган, който прилага европейското право в областта на конкуренцията и работи в тясно сътрудничество с Европейската комисия и органите по конкуренция на държавите членки.

КЗК изказва благодарност на гражданите, които изпращат по електронна поща сигнали и информация във връзка с предмета на производството.