9 акта за нарушения на законодателството при рекламиране на потребителски кредити състави Комисията за защита на потребителите /КЗП/ от началото на 2008 г. Някои от банките, които са посочили в рекламните си съобщения лихвен процент или друга цифра, свързана със стойността на кредита, не са информирали потребителите за годишния процент на разходите по кредита /ГПР/ и не са посочили представителен пример за стойността му, което е нарушение на законодателството, уточняват от комисията. ГПР представлява сборът от годишната лихва, еднократната комисионна за банката при усвояване на кредита и годишната такса за управление на кредита.

Останалата част от санкционираните банки не са фиксирали ГПР и то остава плаващо, което не позволява на потребителя да изчисли колко ще му струва ползването на кредита, който се рекламира.

Тези нарушения при рекламирането на потребителски кредити са регистрирани от КЗП при ежедневния мониторинг на печатните и електронни медии, включително интернет, както и на външните реклами и тези в търговските обекти и последвалите анализи на рекламните съобщения.

Експертите на КЗП съветват гражданите при реклами за потребителски кредити с обявен лихвен процент да обърнат внимание какъв е годишният процент на разходите по потребителския кредит и комисионната за банката при усвояване на кредита.

Освен рекламните съобщения за потребителски кредити, КЗП разглежда и договорите, които банките предлагат на своите клиенти за отпускане на кредити. Експертите следят дали те съдържат всички задължителни реквизити, както и дали в тях не присъстват неравноправни клаузи, които биха довели до нарушаване на икономическите интереси на потребителите.

От началото на годината са анализирани 22 договора. В някои от договорите са открити неравноправни клаузи по Закона за защита на потребителите /ЗЗП/. Нарушенията са свързани с въвеждането на задължение към потребителя при неизпълнение на неговите задължения да заплати необосновано високо обезщетение или неустойка, с даденото изключително право на кредитора да тълкува клаузите на договора и с това, че нарушава равновесието между правата и задълженията на двете страни по договора.

Клаузите, които нарушават ЗПК са тези, при които кредиторът иска от потребителя, например, при забава на дължимите от него плащания по кредита обезщетение, което надвишава законната лихва. Законната лихва е посочена в ЗПК и тя е в размер на основния лихвен процент, определян периодично от БНБ плюс десет пункта. Някои от кредиторите въвеждат клаузи, които нарушават разпоредбите на закона при предсрочно погасяване на кредита дължимите от потребителя разходи да не надвишават тримесечния еквивалент на ГПР по потребителския кредит върху остатъка от кредита.

Друга незаконосъобразна клауза е пренебрегването на изискването, когато задълженията на ползвателя на кредита по договора са гарантирани чрез издаване на запис на заповед или на менителница, след плащането да се привежда незабавно в съответствие с остатъка по задължението. Някои банки не спазват задължението си всички изменения и допълнения към сключения договор за отпускане на потребителски кредит да се извършват в писмена форма и да се подписват от двете страни.

На всяка от банките е изпратено писмо с настояване за премахване на неравноправните клаузи в договорите им, като е посочен срок за това.

В процес на решаване са 10 случая, свързани с увеличен лихвен процент без предварително уведомление, невъзможност за ползване на кредита от кредитополучателя, проблеми с ипотечни кредити и др.